25 Februarie 2021 publicat în Sanatate 25 share-uri

Pregătirea dinaintea operației, cea discutată în amănunt cu medicul anestezist, este extrem de complexă și îl ajută pe pacient să scadă cât se poate de mult riscul apariției unor complicații în sala de operații. Medicul primar A.T.I., Ovidiu Cristian Jeder, este cel care le răspunde pacienților la întrebările legate de anestezie

În ultimii ani și pacienții români se obișnuiesc cu un termen nou “consultul preanestezic”. O întâlnire cu medicul anestezist cu câteva zile, poate chiar săptămâni, înaintea unei intervenții chirurgicale planificate, pentru o discuție care să explice necunoscutele și să reducă riscurile. Până nu de mult, pacientul obișnuia să ia primul contact cu anestezistul abia în ziua operației, însă cu ajutorul acestui consult el poate afla dinainte pașii procedurii, la ce ar trebui să se aștepte pe parcursul anesteziei și după ce îi trece efectul, dar și ce riscuri particulare există în cazul său.

Medicul primar A.T.I., Ovidiu Cristian Jeder (foto), este cel care le răspunde pacienților la întrebările legate de anestezie în cadrul spitalului Onco Card Brașov.

“Acest consult preanestezic constă într-o întâlnire între medicul anestezist și pacientul care urmează să fie operat și are mai multe părți. Mai întâi, pacientul face cunoștință cu anestezistul care va încerca cu ajutorul unor chestionare să afle istoricul său medical. Fiecare pacient poate avea diferite boli asociate care trebuie corect optimizate înaintea unei intervenții chirurgicale în vederea scăderii riscurilor. Apoi, există o evaluare clinică generală și specifică anestezică a acelui pacient și a tabloului de laborator pentru a vedea ce se poate corecta până la intervenția chirurgicală.

Ulterior are loc expunerea tehnicii anestezice care este o tehnică specială și ea se adresează individualizat pacientului și, nu în ultimul rând, semnarea consimțămintelor informate atât pentru actul anestezic în sine, cât și acte adiționale pentru procedurile specifice fiecărei interveții chirurgicale: montarea de catetere arteriale, venoase, tehnici invazive de monitorizare, etc. Pacientul primește la final fișe de informare în vederea pregătirii preoperatorii. Dacă există o pregătire preoperatorie optimă, atunci și iesirea din terapie intensivă postoperatorie va fi, cel mai probabil, fără complicații majore”, explică Dr Jeder.

Pregătirea dinaintea operației, cea discutată în amănunt cu medicul anestezist, este extrem de complexă și îl ajută pe pacient să scadă cât se poate de mult riscul apariției unor complicații în sala de operații. Dacă este fumător, ar trebui să se lase, dacă este obez, ar trebui să piardă din greutate, dacă urmează un tratament cu medicamente ar trebui să îl adapteze.

Foto: De la Anna Jurkovska /Shutterstock

“Renunțarea la fumat e foarte importantă, dacă nu este o operație urgentă și avem timp, protocoalele spun că 4 săptămâni ar fi o perioadă suficientă să renunțăm la fumat pentru a scădea riscul de complicații pulmonare. Scăderea în greutate contează și ea fiindcă și obezitatea poate duce la apariția complicațiilor. La fel, controlul diabetului, hipertensiunii arteriale sau a altor boli asociate. Foarte important este ca pacientul să respecte ce îi recomandă medicul anestezist ca schemă de terapie înainte de intervenția chirurgicală fiindcă anumite medicamente trebuie administrate înainte de actul anestezic, pe când altele sunt contraindicate. De exemplu, unele medicamente trebuie oprite sau înlocuite pentru evitarea sângerărilor intra și postoperatorii (anticoagulante și antiagregante)”, detaliază specialistul Onco Card.

În cadrul spitalului Onco Card, doctorul Jeder lucrează îndeosebi cu pacienți oncologici, trecuți prin multe, iar pentru aceștia consultul preanestezic este cu atât mai important.

“Prioritatea noastră este să ajutăm pacientul oncologic să intre în sala de operație în cea mai echilibrată formă cu putință. Pacientul oncologic vine, de obicei, după cure de chimioterapie lungi, cu impact major asupra întregului organism, așa că trebuie verificat din punct de vedere cardiac, pulmonar, neurologic, hematologic , etc. Nu este indicat să începem intervenția chirurgicală până pacientul nu este optimizat, mai ales că vorbim despre operații non-urgente, cronice. Corectarea anemiilor, corectarea deficitelor, tratamentul infecțiilor, optimizarea statusului cardiac și pulmonar – toate sunt extrem de importante”, este de părere Dr. Jeder.

Așadar, discuția cu medicul anestezist înaintea unui operații are o greutate deosebită și este esențială pentru bunul mers al intervenției chirurgicale. Tocmai de aceea, durata unui astfel de consult variază de la pacient la pacient.

“Câteodată poate dura 30-40 minute atunci când este vorba despre un pacient tânăr, fără comorbidități sau poate ajunge și la o oră, la un pacient cu multiple boli asociate. Până de curând în România nu era reglementat consultul preanestezic în preoperator așa cum este în Franța, de exemplu, cu minimum 48 h înaintea unei intervenții chirurgicale – mă refer la cele non-urgente, elective. Dar acum a început să conteze și la noi să efectuezi consultul preanestezic nu în ziua intervenției, ci cu ceva timp înainte pentru a avea vreme să îi corectezi pacientului dezechilibrele și astfel să îi optimizezi riscurile”, spune medicul primar A.T.I.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri