Histerectomia este procedura chirurgicala de extirpare a uterului. Aceasta se realizeaza in urma detectarii mai multor afectiuni precum: afectiuni cronice, anumite tipuri de cancer sau infectii puternice.

Evitata contactul sexual pe tot parcursul recuperarii.

Activitatea sexuala nu este recomandata timp de cel putin sase saptamani dupa operatie. Asteapta acordul medicului tau pentru a nu pune in pericol incizia. De asemenea, nu folosi tampoane internne decat la recomandarea doctorulu.

Incearca sa indepartezi sursele de stres.

O stare generala de bine, fara stres, va favoriza recuperarea rapida a interventiei. Incearca sa ramai pozitiva si calma pe tot parcursul perioadei de vindecare, chiar daca hormonii dicteaza altceva.

Pana acum cativa ani, histerectomia insemna o interventie chirurgicala de cateva ore, trei sau patru zile petrecute in spital si o perioada de recuperare de 4-6 saptamani. In ultimul deceniu insa a devenit din ce in ce mai accesibila o alternativa la interventia clasica, si anume histerectomia laparoscopica. Efectuata dupa principiile chirurgiei minim invazive, aceasta procedura reduce durata interventiei, durata spitalizarii si a perioadei de recuperare, precum si rata complicatiilor, reprezentand un progres major in chirurgia ginecologica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Dr. Silviu Istoc a realizat cu succes o operatie prin care a indepartat laparoscopic un fibrom uterin gigant aflat in necroza, pastrand intact uterul unei paciente de 30 de ani.

„Pacienta s-a prezentat in 2014 cu un fibrom cat o sarcina, fara nicio speranta, dupa numeroase consulturi in care singura varianta prezentata era operatia de histerectomie, care presupune extirparea intregului uter. Interventia a durat aproximativ 3 ore, dificila, fibromul fiind mai mare decat uterul si dificil de operat chiar si pe cale clasica. Dupa numeroase investigatii si pregatiri care au durat doua saptamani am operat-o laparoscopic, putand pastra uterul si eliminand doar tumora gigant. Recuperarea a fost foarte rapida, in doar doua zile pacienta fiind externata", explica medicul.

* Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. Este sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital si coordonator al Compartimentului pentru Sarcina Incipienta. Cu o formare in Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a intors acasa, pentru a ajuta pacientele din Romania, sa aduca pe lume copii sanatosi.

Caria dentară – ce este și cum se tratează Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Foto fr si main: By I AM NIKOM /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri