Conform unor studii, caria dentară este o afecțiune foarte raspândită și totodată contagioasă, fiind posibilă transmiterea ei de la o persoană la alta prin contactul cu bacteriile cauzatoare de carii.

Conform unor studii, caria dentară este o afecțiune foarte raspândită și totodată contagioasă, fiind posibilă transmiterea ei de la o persoană la alta prin contactul cu bacteriile cauzatoare de carii.

Doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune că una dintre cele mai frecvente dintre ele este Streptococcus mutans, care poate fi transmisă prin salivă, sugarii și copiii fiind deosebit de vulnerabili la aceasta.

Multă vreme, principalul vinovat pentru apariția cariilor dentare a fost considerat zahărul, care este descompus de către bacteriile din cavitatea bucală în acizi ce vor ataca smalțul dinților. “Distrugerea smalțului este primul pas în apariția cariilor, care încep să se răspândească din ce în ce mai rapid pe măsură ce ajung la stratul de dentină, aflat chiar sub smalț. Acesta este exact motivul pentru care este atât de important controlul stomatologic regulat, deoarece, în lipsa unor măsuri de protecție dintele se va degrada din ce în ce mai mult. În cele din urmă, cariile ajung la nervul dintelui și atunci își face apariția și durerea”, explică specialistul ortodont.

“Însă caria dentară este contagioasă și poate apărea chiar și în prezența unei bune igiene orale. Principala bacterie implicată în apariția ei, Streptococul mutans, poate fi cu ușurință transmisă de la o persoană la alta sau de la un dinte la altul, creând mediul propice dezvoltării cariilor”, completează doamna doctor Mihaela Dan.

1.    Transmiterea cariei de la o persoană la alta

Bebelușii și copiii sunt deosebit de sensibili la această bacterie deoarece flora cavității lor orale abia a început să se dezvolte.

“La naștere gura copilului este sterilă, fără bacterii, pentru că în interiorul burticii mamei copilul este foarte bine protejat, sistemul lui imunitar nefiind încă bine format. Imediat după naștere, acesta vine în contact cu numeroase bacterii, iar Streptococul mutans, principalul responsabil de apariția cariei, ajunge în gura copilului de la adulții care îl îngrijesc: prin salivă, atunci când copilul este pupat pe față sau mânuțe, pe care apoi le introduce în gură. O altă modalitate frecventă este reprezentată de gustarea sau testarea temperaturii mâncării/laptelui prin introducerea linguriței sau tetinei biberonului în gura adultului, chiar dacă acesta nu are carii active. Nu este recomandat nici ca cei mici să mănânce din alimente (de exemplu fructe) din care a gustat adultul”, atenționează specialistul ortodont.

Nu există riscul de transmitere a cariei de la un adult la altul prin sărut sau folosirea acelorași tacâmuri, însă mai periculoase pot fi unele bacteriile foarte rezistente întâlnite în parodontoză și care se pot transmite la alte persoane.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Caria dentară reprezintă o boală contagioasă. Iată DE CE!.