11 Decembrie 2019 publicat în Sanatate 33 share-uri

Testează-ți funcțiile glandei tiroide, nivelul colesterolului, al glicemiei și vitaminei D din organism.

Ne propunem adesea să fim mai liniștite, să mâncăm sănătos și să ne ocupăm mai mult de starea noastră de sănătate. Totuși, programul zilnic și grijile cu care ne confruntăm în permanență ne împiedică să avem un stil de viață ideal. Fiecare etapă din viața unei femei este unică, iar asta înseamnă că ne confruntăm constant cu schimbări fizice, hormonale și emoționale. Există o mulțime de boli care apar predominant la persoanele de sex feminin, de aceea este important ca anumite analize să fie efectuate periodic de orice femeie pentru a preveni sau diagnostica din timp posibile afecțiuni. 

În cazul în care nu dispui de banii necesari, apelează la un împrumut de nevoi personale și testează-ți funcțiile glandei tiroide, nivelul colesterolului, al glicemiei și vitaminei D din organism. Iată mai jos prezentate detaliile despre aceste analize de sânge.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Împreună în arte și simțiri Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

1. Testul TSH și T4

Orice femeie trebuie să testeze acești markeri endocrini pentru evaluarea funcției glandei tiroide. TSH – hormonul de stimulare tiroidiană și T4 – tiroxina totală măsoară nivelul de hormoni pentru a indica dacă tiroida funcționează în mod corespunzător. Spre deosebire de bărbați, femeile sunt mai predispuse la a avea o glandă tiroidă prea puțin activă, ceea ce conduce la hipotiroidism, sau excesiv de activă, fapt ce determină instalarea hipertiroidismului. Testul TSH în combinație cu T4 furnizează o imagine exactă asupra funcționării glandei și ajută la stabilirea diagnosticului și a unui tratament.

Aceste analize trebuie efectuate dacă apar simptome precum oboseală, puls rapid, sensibilitate crescută la frig, apetit crescut, păr sau unghii fragile, slăbiciune musculară, pierdere ori creștere în greutate. Un rezultat normal al TSH va fi între 0.27-4,2 miliunități internaționale per litru (mIU/L), în timp ce pentru T4 valorile trebuie să fie între 5-14 micrograme pe decilitru (mcg/dL).

4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid

În cazul în care nivelul TSH și T4 este scăzut sau crescut, se impune administrarea de tratament. Astfel, pentru hipotiroidism este necesar un tratament de substituție cu hormoni tiroidieni sintetici în fiecare zi, în timp ce hipertiroidismul se tratează cu iod radioactiv, medicamente antitiroidiene sau chirurgical.

2. Profilul lipidic

În urma acestei analize de sânge se măsoară nivelul colesterolului rău din organism – LDL și al trigliceridelor, pentru a evalua riscul apariției afecțiunilor cardiace. Rezultatele normale presupun ca valoarea colesterolului total să fie mai mică de 200 mg/dL, cea a colesterolui HDL mai mare de 50 mg/dL și nivelul colesterolului LDL mai mic de 130 mg/dL și sub 100 mg/dL pentru femeile cu risc crescut de afecțiuni cardiace. În cazul trigliceridelor valoarea normală se situează sub 150 mg/dL.

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma Numerologie: APRILIE 2023 – O lună extraordinară pentru a ne echilibra relațiile! Energia lui 2 este mai puternică ca niciodată

Colesterolul este o substanță lipidică pe care o produce ficatul în urma metabolizării alimentelor. Un nivel crescut poate conduce la infarct de miocard, atac vascular cerebral sau hipertensiune arterială. Testul trebuie repetat o dată pe an de femeile cu risc ridicat de afecțiuni ale inimii sau care au diabet, iar în cazuri cu risc normal se impune testarea la fiecare 5 ani, după vârsta de 20 de ani. În situația colesterolului mărit este necesară limitarea consumului de carne roșie, preparate culinare prăjite, gălbenuș de ou, crustacee sau produse lactate integrale.

3. Testarea glicemiei

Printr-o analiză de sânge simplă poate fi determinat nivelul glucozei pentru a observa dacă există riscul de diabet sau prediabet. O valoare crescută a zahărului din sânge înseamnă că organismul nu mai produce suficientă insulină, respectiv hormonul care transportă zahărul către celulele din corp pentru a fi utilizat ca energie sau că nu folosește eficient insulina. Rezultatul normal înseamnă ca glicemia să fie mai mică de 100 mg/dl și HbA1C (hemoglobina glicata sau hemoglobina glicozilată) să fie sub 5,7%. Valorile anormale pentru aceste analize pot semnala prezența diabetului.

Profesoară înjunghiată de un elev în timpul orei, la Colegiul „Ion Creangă” din București Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata?

Testarea glicemiei trebuie efectuată o dată la 3 ani pentru femeile de peste 45 de ani sau mai des dacă au cazuri de diabet zaharat în familie ori alte boli cu risc asociat. În cazul în care valorile sunt la limită, 100-125 mg/dl, modificarea stilului de viață poate împiedica evoluția către diabet.

4. Testarea vitaminei D (25 hidroxi-vitamina D)

O altă analiză importantă pentru femei este măsurarea nivelului de vitamina D din sânge. Acest nutrient este esențial pentru rezistența oaselor, absorbția și menținerea calciului și a fosforului în organism. Femeile mai în vârstă sunt predispuse la o carență de vitamina D pentru că aceasta este produsă la nivelul pielii prin expunerea la razele ultraviolete. Deoarece petrec mai puțin timp afară, persoanele în vârstă trebuie să suplimenteze rezervele de vitamina D.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei în corp este 25 hidroxi-vitamina D. Rezultatul normal al acestui test este de peste 30 nanograme pe mililitru (ng/mL). În situația unui nivel scăzut, se recomandă introducerea în dietă a mai multor alimente ce conțin vitamina D, și anume lactate sau suc de portocale îmbogățit sau administrarea de suplimente cu vitamina D.

Chiar dacă te simți bine și consideri că nu ai nevoie de medic, efectuează analizele precizate mai sus. Nu uita că prevenirea diferitelor afecțiuni sau diagnosticarea timpurie este esențială pentru că te poate scăpa de mari probleme de sănătate.

Foto fr si main: By IvanRiver /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri