Aproape doua treimi din noi au luat analgezice in anul care a trecut dar cei mai multi dintre noi au ales in functie de brand, nu de tip.
Copii

Nu se administreaza copiilor sub 16 ani datorita faptului ca poate cauza sindromul Reyes. Acesta incepe cu simptome de raceala si escaleaza pana copilul isi pierde constiinta.

Codeina

Ce este?

Codeina si substanta inrudita, dihidrocodeina, fac parte din grupul medicamentelor care provoaca dependenta, adica opioidele - aceeasi familie din care face parte si morfina.

Cum functioneaza?


Codeina imita analgezicele naturale ale corpului - endorfinele - care blocheaza receptorii de durere din creier. Poate sa actioneze mai puternic daca este adaugata intr-o cantitate suficienta unui alt medicament. Dar, in general, cantitatea de codeina sau dihidrocodeina din produsele de farmacie este prea mica pentru a vedea vreo diferenta.

Riscuri

Opioidele provoaca dependenta, deci codeina si dihidrocodeina sunt vandute in doze foarte mici. in afara de riscul dependentei, printre efectele secundare se numara constipatia, greata, senzatia de voma si oboseala.

Copii


Codeina si dihidrocodeina sunt vandute in combinatie cu alte analgezice. Din moment ce dozele variaza, trebuie sa consultati prospectul sau sa intrebati farmacistul pentru a determina modul de administrare potrivit pentru copii.

Laura Pascu


Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania

www.apc-romania.ro

Sursa: healthy.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri