5 lucruri importante despre radioterapie

12:02, 25 Februarie 2019 publicat în Sanatate4 share-uri

Medicul specialist în radioterapie, Cristian Turdeanu, oferă câteva informații esențiale despre cum funcționează radioterapia și despre efectele iradierii tumorilor asupra organismului.

4. Radioterapia nu trebuie întreruptă pentru a nu reduce șansele de reușită ale tratării cancerului.

“O întrerupere de 1-2 zile, peste weekend spre exemplu, nu e o problemă semnificativă. Dacă pacientul face o parte din tratament, apoi nu vine din varii motive, întrerupe şi revine peste 3 luni să continuăm, nu e deloc în regulă. Întreruperea tratamentului scade sau compromite total șansele de succes ale tratamentului. În plus, nu putem relua tratamentul de la zero.Celulele sănătoase iradiate suferă modificări ireversibile de intensitate variabilă cu doza administrată. Astfel, dacă am reîncepe de la 0 doza curativă, pe care am întrerupt-o, aceasta s-ar suprapune pe doza inițială și cumulat, ar fi o doză prea mare pentru celulele sănătoase. Se poate spune că avem o singură încercare. Dacă nu o utilizăm corect șansele succesului tratamentului se reduc semnificativ”, avertizează specialistul Onco Card.

5. Tratamentele naturiste trebuie evitate cu orice preț.

“Fac o precizare importantă: pe lângă fumat, unele preparatele naturiste scad eficienţa tratamentului nostru. Ar fi două probleme mari cu tratamentele naturiste: prima ar fi că pacienții apelează la ele și nu se mai adresează medicului. Tratamentul naturist nu are efect, iar boala avansează într-un stadiu în care nu se mai poate face mare lucru sau nimic. Mai există tratamente care ajung să facă chiar rău, sunt hepatotoxice unele dintre ele. Şi mai există tratamente care nu fac nici bine, nici rău”, concluzionează medicul Cristian Turdeanu.

Citeste si:
Medicina nucleară: cum ajută într-un diagnostic de cancer și de ce...
Medicina nucleară: cum ajută...

În cadrul spitalului Onco Card din Brașov, tratamentele de radioterapie sunt decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Foto homepage: Mark_Kostich /Shutterstock

Citeste si:
Investigații medicale moderne pentru diagnosticul bolilor de inimă
Investigații medicale moderne...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri