Entorsele reprezintă traumatisme articulare în care, la nivelul aparatului capsulo-ligamentar, există leziuni de distensie, rupturi (parțiale/totale), elongație sau smulgeri de la nivelul inserțiilor osoase.

Ce reprezinta entorsele?

Entorsele, cuvânt ce provine din franceza veche, de la cuvântul “entordre” care înseamnă a răsuci, reprezintă traumatisme articulare, în care, la nivelul aparatului capsulo-ligamentar, există leziuni de distensie, rupturi (parțiale/totale), elongație sau smulgeri de la nivelul inserțiilor osoase. Astfel de leziuni traumatice ce apar la nivel articular pot fi provocate de mișcări bruște, puternice, urmate, în final, de lezarea articulației.

Aceste traumatisme afectează în special sportivii, articulațiile cel mai frecvent implicate fiind genunchiul și glezna.

De câte tipuri sunt entorsele?

Entorsele se pot grupa, în funcție de gravitatea acestora în:

- entorse de grad 1 -  acestea presupun existența elongației

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. McDonald’s, partener oficial UNTOLD pentru al doilea an consecutiv Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

- entorse de grad 2 - caracterizate de rupturi parțiale la nivel ligamentar

- entorse de grad 3 - prezență rupturi ligamentare totale sau smulgerea inserției osoase

Ce se întâmplă la nivel ligamentar în cazul entorselor?

Există o bogată inervație la nivel capsulo-ligamentar care va declanșa, în situatia unui traumatism, o reactie vasomotorie, tradusă prin dilatarea vaselor de sânge care va declanșa, timp de câteva zile durere, acumularea de sânge și edem local.

Această reacție vasomotorie va fi însoțită și de o contractură musculară, precum și de apariția hipotrofiei sau atrofiei musculare fiind vizați, în special, mușchii extensori.

Cum evoluează entorsele?

Există trei faze de evoluție ce caracterizează refacerea articulară, și anume:

Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Candela sufletului nostru este cea care trebuie să fie totdeauna aprinsă. Cuvinte pentru suflet de la Maica Gavrilia Papaiannis (de citit mai ales în postul Paștelui)

1. Faza precolagenică – aproximativ 5-6 zile – în această fază există predominant fenomene catabolice, curățarea articulației prin mediatorii inflamatori

2. Faza colagenică – aproximativ 6-21 zile – este o fază predominant anabolică, polimerizarea colagenului având ca rezultat creșterea rezistenței ligamentare, astfel că în 14 zile se va reface aproximativ 85% din rezistența finală a structurilor.                                      

3. Faza de maturare a leziunii – presupune procese prin care se reduce numărul celulelor fibroblaste și colagenul matur, cu creșterea tensiunii ligamentare ce va limita planurile de alunecare articulare. După lunile 4-6 tensiunea mecanică a cicatricei va scădea prin procesul de colagenoliză și remodelare regională.

13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA

Cum se manifestă entorsele?

Tabloul clinic al manifestărilor  este conturat astfel:

-durere vie, chiar sincopala;                      

-după episodul traumatic, fenomenele algice scad în intensitate, urmând ca, după câteva ore, durerea să crească, instalându-se și o contractură musculară care imobilizează articulația

Cum se stabilește diagnosticul?

Există trei forme clinice care clasifică entorsele din punct de vedere clinico-radiologic, și anume: entorse ușoare, moderate și grave.

Examenul clinic este o etapă esențială în stabilirea diagnosticului. Acesta va evidenția tumefierea (umflarea) regiunii articulare respective, se va observa ștergerea reliefurilor normale osoase, temperatura locală crescută, iar în cazul entorselor grave, se vor evidenția mișcările anormale.

Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Primele instituții de învățământ din România cu risc seismic care vor fi reabilitate prin PNRR

Următorul pas în stabilirea diagnosticului este efectuarea unor radiografii, atât de față, cât și de profil, cu scopul de a exclude existența unor eventuale leziuni la nivelul osului.                

Prognosticul entorselor

Vindecarea acestei afecțiuni este în funcție de localizarea ei, în funcție de vârsta pacientului, precum și de gradul entorsei, acesteia evoluând, de cele mai multe ori, favorabil.

Pentru un maxim de efort, după un astfel de traumatism poate fi indicată purtarea echipamentelor speciale, precum bastoanelor ortopedice, care să permită utilizatorului să se ridice sau să se așeze, asigurându-i-se,  în acest fel, o mobilitate cât mai bună în timpul mișcărilor.

Foto homepage: Pixabay

Principiile de bază ale mașinii CNC Profesoară înjunghiată de un elev în timpul orei, la Colegiul „Ion Creangă” din București Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri