25 Iunie 2018 publicat în Sanatate 2 share-uri

Cu ocazia Zilei Internaționale a Ochelarilor de Soare care are loc pe 27 iunie, oftalmologii promovează beneficiile protecției UV pentru ochi și avertizează asupra pericolelor razelor UV nocive.

Care sunt cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară?

Cei mai eficienți ochelari de soare pe timp de vară sunt cei care au un factor de protecție UV 400 și, foarte important, cei care se potrivesc cel mai bine fizionomiei fiecăruia și stilului de viață.

Foto: Iakov Filimonov /Shutterstock

Așadar, când îți alegi ochelarii de soare trebuie să ții cont de câțiva indicatori:

  • Ce stil de viață ai (ești adesea afară, sau mai mult în interior)
  • Conduci mult? Dacă ești adesea pe stradă, cu mașina sau ești adeptul plimbărilor cu barca, consideră ochelarii polarizați, care sunt foarte eficienți în reducerea luminii puternice
  • Pentru ce tip de activitate vrei să îi porți (sky, plajă)
  • Culoarea lentilelor (importantă în diferențierea foarte bună a contrastelor) și materialul lentilelor (plastic sau sticlă)
  • Forma și dimensiunea ramei.

Ce ochelari de soare sunt cei mai periculoși?

Evită ochelarii cumpărați de pe stradă.

Chiar dacă ești pe fugă sau ți-ai uitat ochelarii cu protecție UV acasă, evită să-ți cumperi ochelari de la tarabele de pe stradă. Singurul lor avantaj este că au un preț foarte mic, însă, riscurile oculare la care te expui te pot costa mult mai mult decât dacă alegi să nu porți ochelari deloc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Împreună în arte și simțiri

Ochelarii cu lentile mai închise la culoare nu protejează neapărat mai mult

Ochelarii care au lentile închise la culoare, dar nu blochează razele UV, pot reduce o parte din lumina puternică și te pot ajuta să nu-ți mai forțezi ochii, dar nu te feresc de razele dăunătoare UVA și UVB.

Lentilele închise la culoare forțează pupila să se dilate brusc și astfel, o cantitate mai mare de radiații ultraviolete pătrunde în ochi, ceea ce poate crește riscul de expunere la probleme oculare grave.

Evită trendul ochelarilor micro afișat de vedete

Evită trendul ochelarilor micro inspirați de moda anilor ‘90. Chiar dacă sunt purtați de vedete, sunt ochelarii cei mai slabi la capitolul protecție. Cu cât este mai mare dimensiunea lentilei, cu atât vei primi mai multă protecție pentru ochi, fiind șanse mici ca lumina să pătrundă prin părți.

Ce lentile alegem pentru ochelarii de vară?

Culoarea, precum și materialul lentilei ne influențează acuitatea vizuală pe parcursul verii. Totuși, trebuie să ținem cont că nu culoarea lentilelor oferă protecție UV, ci calitatea lentilei.

Chiar dacă porți ochelari fumurii, asta nu înseamnă că ești protejat de razele nocive.

Când îți alegi culoarea lentilelor ține cont de activitatea desfășurată. Anumite culori îmbunătățesc contrastul și ne oferă acuitatea vizuală foarte bună într-un anumit mediu, fiind nepotrivite în alt mediu:

Lentilele negre sau gri închis sunt unele din cele mai eficiente în reducerea luminii puternice, fără să modifice percepția culorilor naturale; sunt indicate pentru șoferi, mai ales că aceste lentile ajută la întârzierea oboselii;

Lentilele maro îmbunătățesc contrastul, blocând lumina albastră reflectată de zăpadă, deci, sunt recomandate pentru sky, snowboarding sau alte sporturi de iarnă;

Lentilele galbene reduc cantitatea de lumină albastră și cresc contrastul, fiind potrivite pentru vânători, sporturi de iarnă; nu sunt recomandate pentru condus sau activități ce necesită diferențierea culorilor;

Lentilele roz și mov oferă o percepție foarte clară a obiectelor pe un fundal verde sau albastru, așadar, sunt indicate pentru pescuit și vânătoare; în plus, au avantajul de a reduce oboseala oculară;

Lentilele verzi oferă cel mai bun contrast și acuitate vizuală foarte bună, deci pot fi purtate cu succes pentru activitățile zilnice, dar și pentru sporturi.

În ceea ce privește materialul lentilelor, cel mai folosit este plasticul organic, un material durificat, ce oferă o vedere clară și un confort ridicat datorită greutății reduse.

Sticla este folosită pentru ramele de ochelari din gama premium.

Sticla oferă o vedere mai clară decât lentilele din plastic și rezistă mai mult la zgârieturi. Totuși, lentilele din sticlă sunt mai grele, iar ochelarii pot deveni o povară pe termen lung. Deci, atunci când îți alegi lentilele, trebuie să ții cont atât de mediile unde urmează să porți ochelarii, dar și de preferințele personale”, subliniază Dr. Beatrice Voiculescu, Oftalmolog Videt.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri