Numai in Romania se realizeaza anual aproape 100.000 de operatii pentru apendicita.
La adolescenti, apendicita acuta este cea mai frecventa cauza de durere abdominala persistenta progresiva. Numai in Romania se realizeaza anual aproape 100.000 de operatii pentru apendicita.

Cateva notiuni de anatomie:

Apendicita reprezinta inflamatia apendicului. Pentru a intelege boala, trebuie mai inati sa intelegem anatomia aparatului digestiv. De-a lungul tractului digestiv, la inceputul intestinului gros se afla o "camaruta" numita cec. Cecul are o prelungire in forma de virgula care poarta numele de apendice vermiform. Aceasta "virgula" are o structura asemanatoare atat cu restul tubului digestiv cat si cu amigdalele din faringe. Atunci cand intrarea in acest saculet este blocata (este clasica povestea samburelui de cireasa), atunci el se inflameaza intocmai ca amigdalele. Ca urmare a acestei obstructii, apendicul secreta mucus, care mai apoi se transforma in puroi.

Teoretic in acest moment apar dureri suficient de mari incat pacientul se prezinta la medic, iar acesta il diagnosticheaza si il opereaza. Iata care sunt cele mai frecvente simptome:
Primele simptome sunt reprezentatea de durerile abdominale (nu neaparat localizate in "dreapta jos" - adica in fosa iliaca dreapta). Durerea apare initial localizata in fosa iliaca dreapta si ulterior generalizata la nivelul intregului abdomen. In general, din pricina durerii, pacientul cauta o pozitie in care sa se calmeze. Bolnavul cu apendicita se va calma stand culcat pe dreapta, cu coapsa dreapta flectata.

Durerea este frecvent insotita de greata, varsaturi, anorexie, diaree - simptomele fiind mai frecvente la copii si rare la batrani.

Daca bolnavul nu se prezinta la medic (din diferite motive) apendicul se poate rupe (perforatie) provocand astfel peritonita, situatie deloc fericita fiindca in colon se gasesc materii fecale care se raspandesc astfel in tot abdomenul. Organismul va incerca sa limiteze raspandirea acestora , sa blocheze orice cale de extindere a infectiei. Medicul va incerca sa curete tot abdomenul, iar restul depinde numai de rezistenta bolnavului. Peritonita nu este egala cu moartea, dar este o adevarata drama mai ales pentru ca pote fi evitata.

Apendicita este o urgenta si trebuie tratata ca atare. Nu lasati pe maine vizita la medic in speranta ca "va trece"!

Un articol de Oana Trifu

Sursa: healthy.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri