25 Iulie 2017 publicat în Sanatate 2 share-uri

• Depistata devreme, boala este 95% vindecabila.

“Daca testul Babes-Papanicolau sugereaza prezenta unei transformari maligne, este necesara efectuarea unei biopsii. Aceasta se face in cadrul colposcopiei, care ne ofera o buna vizualizare microscopica a zonei afectate. Cu ajutorul acestei metode, putem recolta celule din mai multe zone potential afectate, cu minimum de disconfort pentru paciente. Apoi, analiza probelor care se recolteaza foarte usor ne permite sa identificam celulele maligne, tipul de cancer, stadiul bolii si raspandirea acesteia”, explica dr. Osman Temizkan.

Expertii spun ca speranta de viata este una extrem de buna daca pacientele ajung la medic in stadiu incipient de boala. In fazele de inceput ale bolii, echipele multidisciplinare de medici experimentati pot pastra intacte atat functia sexuala, dar si capacitatea femeii de a obtine pe cale naturala o sarcina si si de o a duce la bun sfarsit.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

“Daca vorbim despre un cancer de col depistat in stadiu incipient, tratamentele performante precum laparoscopia si chirurgia roboticanu afecteaza deloc viata sexuala a pacientei. Asta pentru ca metodele aplicate cu succes protejeaza cu brio inervatia zonei genitale tratate. Echipele de chirurgi cu experienta vor putea indeparta tesutul bolnav, cu protejarea celui sanatos si, astfel, functiile aparetelor genital si urinar nu vor fi deloc afectate. In stadiile avansate de boala, cand tratamentul chirurgical este completat de radioterapie, atunci viata sexuala, capacitatea reproductiva si functia urinara pot fi afectate din cauza sesiunilor repetate de expunere la iradiere”, adauga expertul.

Recuperarea dupa o astfel de interventie chirurgicala dureaza putin, iar pacienta poate pleca acasa dupa doua zile. Daca pacienta are nevoie de radioterapie sau de chimioterapie, aceste proceduri se pot aplica la 15 zile de la interventie. Cat despre monitorizarea cazurilor, pacientele revin la control dupa 3 luni.

La ora actuala, vaccinul anti HPV poate preveni 90 la suta dintre cancerele de col uterin pentru ca formulele avansate ofera protectie impotriva tuturor tulpinilor periculoase de virus. Acesta are eficienta maxima la tinerele cu varstele intre 9 si 26 de ani, daca nu au intrat niciodata in contact cu virusul.

Foto homepage: Monkey Business Images /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri