18 Iulie 2017 publicat în Sanatate 11 share-uri

Boala parodontala (cunoscuta si ca parodontoza sau boala gingiilor) este o afectiune progresiva si cauza principala a pierderilor dentare in randul adultilor din lumea intreaga.
Urmele rosii de sange pe periuta sau in chiuveta pot fi semnele de inceput ale parodontozei, o afectiune care, netratata, duce la pierderea dintilor prin distrugerea (retragerea) osului in care sunt acestia implantati. Doamna doctor Mihaela Dan (foto), specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca desi aceasta afectiune, mai frecventa dupa 40 ani, poate incepe fara durere, exista insa o serie de semne care ar trebui sa ne ingrijoreze si sa ne trimita la cabinetul stomatologic la timp pentru a o trata.

Boala parodontala (cunoscuta si ca parodontoza sau boala gingiilor) este o afectiune progresiva si cauza principala a pierderilor dentare in randul adultilor din lumea intreaga. „Aceasta apare atunci cand toxinele gasite in placa dentara inflameaza tesutul gingival, iar infectia bacteriana rezultata, adesea cunoscuta sub numele de gingivita, duce la distrugerea tesutului gingival si a osului care sta la baza acesteia si, in final, la pierderea dintelui. Astfel, nu va ramane suficient os pentru realizarea pe viitor a unor proteze stabile sau a unor implanturi dentare, ceea ce duce la necesitatea unor interventii suplimentare, de aditie de os”, explica doamna doctor Mihaela Dan.

Iata cateva semne care prevestesc aparitia parodontozei:

1. Sangerarile gingivale. Sangerarea la periaj, la folosirea atei dentare sau la consumul unor alimente reprezinta un prin semn al paradontozei. Acest fenomen se explica prin faptul ca bacteriile si toxinele lor din placa bacteriana provoaca o infectie care face ca tesuturile sa fie predispuse la sangerare.

2. Durere, roseata sau umflarea gingiilor fara motiv aparent. Unul dintre raspunsurile de aparare ale sistemului imunitar este inflamatia gingiilor, o reactie prin care organismul incearca sa izoleze bacteriile care cauzeaza boala si sa impiedice raspandirea lor in alte parti ale corpului.

“80% din cazurile de parodontoza au drept cauza acumularea de bacterii din placa bacteriana, iar organismul reactioneaza la atacul acestora. Este important sa tratam infectia inainte ca bacteriile sa fie transportate in fluxul sanguin spre alte zone ale corpului. Ba mai mult, unele studii arata ca exista o legatura intre parodontoza si numeroase afectiuni (cardiace, diabet etc.), deci inca un motiv pentru a stopa din stadiu incipient evolutia acestei boli”, explica specialistul ortodont.

3. Retractia gingivala. Inflamatia va determina distrugerea tesutului parodontal si expunerea radacinii dintelui, acesta aparand mai lung. Nu in ultimul rand, radacina expusa este mai sensibila la durere si se poate caria usor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri