11 Martie 2016 publicat în Sanatate 17 share-uri

Care este adevarul dovedit stiintific? Ce garantii avem ca informatiile pe care le detinem cu titlu de "academice" nu sunt decat rezultatul unui fel de folclor urban? Care-i mitul si care realitatea?

”Am auzit ca mancarea congelata...” sau ”stiu sigur ca zaharul...” sunt numai cateva dintre formularile unui dialog incitant despre mancare. Unii suntem vehementi, altii putin mai rezervati in afirmatii insa cu totii ne implicam cu patos in discutiile despre alimentatie, cea care pare sa castige din ce in ce mai mult loc printre preocuparile cotidiene ale omului zilelor noastre.

Dar cat din ceea ce stim este adevarul dovedit stiintific? Ce garantii avem ca informatiile pe care le detinem cu titlu de ”academice” nu sunt decat rezultatul unui fel de folclor urban? Care-i mitul si care realitatea?

1. MIT: Carbohidratii ingrasa

REALITATE: De fapt, ceea ce ingrasa, in orice situatie, este excesul si consumul prea mare de calorii. Nu este nici o urma de indoiala ca un consum mare de mancaruri bogate in carbohidrati, asa cum sunt painea alba, pastele si gogosile, nu numai ca ingrasa, dar poate creste riscul de aparitie a bolilor de inima si a diabetului. Insa, nu este deloc o idee buna sa tai din alimentatie si asa-numitii “carbohidrati buni”, ca de exemplu cerealele integrale, fasolea, fructele si legumele, pentru ca asta inseamna sa-ti lipsesti corpul de “combustibilul” de care are nevoie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

2. MIT: Produsele proaspete, mai bune decat cele congelate.

REALITATE: Produsele inghetate pot fi la fel de hranitoare ca cele proaspete pentru ca atunci cand sunt inghetate imediat dupa recoltare retin mai multi nutrienti decat ar retine daca ar fi culese si transportate ulterior pe distante mari inainte de a fi comercializate. In plus produsele congelate costa mai putin. Daca preferi produsele proaspete in locul celor congelate incearca sa le cumperi de la producatorii locali.

3. MIT: Zaharul brun este mai sanatos decat zaharul alb.

REALITATE: Zaharul brun este zahar alb in care a fost reintrodusa melasa. Din cauza continutului de melasa, zaharul are minerale, dar in cantitati mici, asa ca beneficiile in ceea ce priveste sanatatea sunt minuscule.



Foto: fotorince / Shutterstock.com

4. MIT: Sucul de fructe este mai bun pentru organism decat fructele.

REALITATE: Daca ai de ales, ar trebui sa optezi pentru fructul intreg nu doar pentru sucul care poate fi obtinut din fruct. Un pahar de suc are mai multe calorii decat o bucata de fruct, insa ii lipsesc fibrele. Fructul intreg iti asigura vitamine si fibre reducand astfel nevoia de a consuma si alte produse pentru a-ti potoli foamea.

Caius Covrig investește milioane de euro și petrece timpul pe Seven Mile Beach, una dintre cele mai scumpe plaje din lume  7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața

Foto int: Shebeko / Shutterstock.com

Foto homepage: George Dolgikh / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri