Interventie extraordinara in Romania: Prima operatie de mielomeningocel la un bebelus nenascut

17 Noiembrie 2015 publicat în Sanatate 16 share-uri

Medicii au realizat, in premiera in Romania, o operatie extrem de complexa si rara – mielomeningocel (cea mai severa forma de spina bifida) operat in utero, adica direct in burta mamei.

Pe toata durata interventiei si inainte de inchiderea uterului la sfarsitul operatiei, volumul acestuia se mentine cu un lichid care inlocuieste lichidul amniotic. De asemenea, pentru a se asigura ca nu au aparut complicatii la nivelul copilului, al doilea medic specializat in medicina materno-fetala din echipa operatorie supravegheaza ecografic fatul continuu, pe toata durata interventiei.

In final, dupa aproape o ora si jumatate, medicii ginecologi vor inchide uterul si abdomenul mamei, strat cu strat.

Insa, desi interventia chirurgicala se incheie, suspansul continua. Chirurgia fetala este o procedura care presupune un risc ridicat postoperator, atat pentru copil, cat si pentru mama. Imediat dupa operatie, exista un risc foarte mare de nastere preamatura, ceea ce ar fi dezastruos. De aceea, mama va sta la pat in urmatoarele saptamani si va primi medicatie care sa previna contractiile uterine. In plus, exista o probabilitate semnificativ mai mare de ruptura prematura de membrane. Varsta gestationala la care se nasc acesti copiii este in medie de 34 de saptamani, adica cu 3 saptamani inainte de termen, insa poate fi si mai mica. In Spitalul Baneasa REGINA MARIA, medicii din Sectia de Terapie Intensiva Neonatologie sunt pregatiti si au experienta importanta in ingrijirea prematurilor mici si foarte mici.

Mama va ramane in spital sub supraveghere si tratament de sustinere si preventie a complicatiilor postoperatorii immediate, timp de aproximativ 4 zile, cand se va externa, daca nu au aparut probleme. In urmatoarele saptamani, pentru a se evita travaliul prematur, mama va sta in repaus la pat.

Pana in momentul nasterii, starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului va fi supravegheata atent. Se vor efectua ecografii saptamanale sau la doua saptamani care sa evalueze starea fatului, cantitatea de lichid amniotic si aparitia hidrocefaliei. Daca totul decurge bine, copilul se va naste dupa aproximativ 8 saptamani.

*Sursa de informatie: “A Randomized Trial of Prenatal versus Postnatal Repair of Myelomeningocele,” New England Journal of Medicine, 2011


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri