Cercetatorii au demonstrat ca exista o legatura intre supravietuirea pe termen lung a pacientilor cu cancer de san si o alimentatie sanatoasa, un stil de viata activ si o greutate corporala in limite normale!

Ca un argument in plus, specialistii au stabilit ca femeile care consuma cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi prezinta un avantaj de supravietuire fata de femeile care nu fac acest lucru (Wang X, Ouyang Y, Liu J, et al.).

• Un stil de viata activ

Foto: baranq / Shutterstock

Alaturi de dieta, activitatea fizica joaca un rol important in supravietuirea pe termen lung in cancerul mamar. Specialistii au demonstrat ca femeile care au crescut activitatea fizica ulterior diagnosticarii cu cancer de san prezinta o scadere a riscului total de deces cu 45%, pe cand femeile care au diminuat activitatea fizica post-diagnostic prezinta un risc de deces de patru ori mai mare (Irwin ML, Smith AW, McTiernan A, et al.).

• Greutatea corporala optima

Intre obezitate si cancerul mamar exista o relatie complexa, insuficient inteleasa pana in prezent, desi s-a stabilit legatura intre riscul de cancer de san si factorii dietetici. Cercetatorii au stabilit ca femeile care isi mentin o greutate corporala in limite normale si efectueaza exercitii fizice in mod regulat, au o mai buna sansa de supravietuire in cancerul mamar.

Adoptarea acestor masuri in managementul stilului de viata a supravietuitorilor cancerului de san prezinta efecte benefice majore in supravietuirea pe termen lung, concluzioneaza specialistii.

Un articol de Ramona A.

Foto homepage: legume la cuptor. Credite foto: Dani Vincek / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri