Fibroamele uterine sunt nodularitati ce se dezvolta fie la nivelul peretelui uterului, fie in interiorul sau exteriorul acestuia, ramanand legate de uter prin intermediul unui pedicul (piciorus). In general, aceste "sfere musculare" afecteaza uterul femeilor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani (inaintea menopauzei) insa pot fi afectate si femei mai tinere.

Cum se trateaza fibromul uterin?

Mai intai se va urmari evolutia acestuia (depinde si de momentul in care pacienta a ajuns la medic), apoi se poate recurge la tratament chirurgical sau medicamentos.

Urmarirea pacientei

In general daca fibromul nu are dimensiuni foarte mari si nu determina o simptomatologie suparatoare pentru pacineta, medicii nu intervin si doar monitorizeaza pacineta, ca in cazul in care fibromul va creste in dimensiuni sau va determina o simptomatologie importanta sa recurga la tratament chirurgical sau medicamentos.

O alta situatie in care medicii aleg sa urmareasca pacienta este cea in care aceasta se apropie sau a intrat deja la menopauza. Datorita descresterii concentratiei hormonilor estrogeni (cei care favorizau dezvoltarea fibromului) este foarte posibil ca fibromul sa descreasca in dimensiuni sau chiar sa dispara.

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos se alege atunci cand metoda chirurgicala nu poate fi aplicata, fie datorita varstei inaintate, fie datorita altor boli asociate ce contraindica o interventie chirurgicala. Nu exista foarte multe medicamente pentru tratamentul fibromului uterin, acestea sunt foarte putine si sunt analogi ai GnRh (Diphereline).

Aceste medicamente se dau atunci cand nu exista alta varianta de tratament pentru ca ele mimeaza practic menopauza, cu bufeuri si toata simptomatologia specifica menopauzei. Se pare ca efectele lor adverse sunt destul de serioase si nu se dau pentru o perioada mai mare de 6 luni, observandu-se ca in urma unui astfel de tratament indelungat matricea osoasa a fost afectata si femeile au ajuns sa sufere de osteoporoza. In plus, efectul acestor medicamente este temporar.

Tratamentul chirurgical

Daca femeia tinuta sub observatie prezinta simptome ce o deranhjeaza sau fibromul a crescut prea mult in dimensiuni se recurge la tratamentul chirurgical.

Acesta se practica in doua metode : miomectomia si histercetomia.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Totul despre fibroamele uterine.