30 Septembrie 2014 publicat în Sanatate 40 share-uri

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile mici, in special pe cele ale mainilor, provocand dureri, inflamatii, rigiditate si, in timp, pierderea mobilitatii.

Bolile reumatice sunt un grup de peste 200 de afectiuni, cu impact asupra unui numar de aproximativ 100 milioane de persoane in Europa. Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator, afectand aproximativ 1% din populatia generala.

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna care afecteaza articulatiile mici, in special pe cele ale mainilor, provocand dureri, inflamatii, rigiditate si, in timp, pierderea mobilitatii.



Mergi la medicul reumatolog cand observi primele simptome!

Primele simptome ale poliartritei reumatoide apar in intervalul de varsta 25-40 ani si afecteaza in principal femeile; de trei ori mai multe femei sufera de aceasta boala, comparativ cu barbatii.

Desi poliartrita evolueaza diferit de la o persoana la alta, cu un tratament adecvat procesul de evolutie a bolii este incetinit considerabil, durerea este diminuata, iar riscul de afectare permanenta a articulatiilor devine mai mic.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tratamente naturiste și suplimente pentru articulații flexibile și fără dureri

Principalele simptome ale poliartritei reumatoide sunt:

Rigiditatea: articulatiile incep sa isi piarda din mobilitate. Rigiditatea apare mai ales dimineata, dar se amelioreaza pe parcursul zilei. Daca acest simptom este prezent mai mult de 6 saptamani la rand, este necesara o vizita la medicul reumatolog.

Inflamarea articulatiilor: in cazul unei articulatii inflamate membrana sinoviala din interiorul acesteia se ingroasa, produce mai mult lichid, iar in urma tuturor proceselor patologice de la nivelul sau cresc dimensiunile articulatiei. Acest lucru duce la durere, senzatie de caldura si umflarea nu numai a articulației, ci si a zonei din jurul sau.

Durerea: are mai multe surse si poate fi cauzata fie de inflamarea articulatiilor, fie de fortarea acestora.

In stadiile avansate ale bolii apar noduli in zonele din jurul articulatiilor, supuse presiunii.

Printre alte simptome legate de declansarea poliartritei reumatoide se numara si febra, oboseala, pierderea apetitului, pierderea in greutate, dureri ale muschilor sau stare generala de slabiciune.

In cazul inflamatiilor articulare creste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) sau valoarea proteinei C reactive (CRP). 50% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida in faza incipienta au valori modificate ale acestor parametri in sange. De aceea, este important ca atunci cand este facuta analiza sangelui sa fie verificati si aceștia.

Foto: poliartrita reumatoida - shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri