Din ce in ce mai multe cupluri se confrunta cu dificultati in conceperea unei sarcini. Tehnicile de reproducere asistata vin in ajutorul acestor persoane si la maresc sansele de a concepe un copil. Acestea au rate diferite de succes, iar indicatiile fiecarei metode depind de cauza infertilitatii, de patologia asociata sau de esecul unor tehnici utilizate.

Fertilizarea in vitro

Consta in recoltarea celor doi gameti, ovulul si spermatozoizii si fertilizarea lor in laborator, urmata de transferul embrionului rezultat in uter. Pentru obtinerea ovulelor, femeia urmeaza o terapie hormonala care produce stimularea ovulatiei. Ovulele sunt recoltate cu ajutorul unui ac introdus transvaginal, ghidat ultrasonic (prin ecografie). Acestea sunt puse in contact cu sperma partenerului, preparata in anumite conditii, pe medii de cultura speciale, pentru a avea loc fecundatia. Dintre embrionii rezultati, un numar vor fi introdusi in uter cu ajutorul unui cateter, iar ceilalti vor fi crioprezervati in eventualitatea unei viitoare utilizari.

Fertilizarea in vitro reprezinta tratamentul de electie pentru femeile cu trompe uterine blocate, malformate, cu leziuni severe sau fara trompe uterine. Tehnica este de asemenea folosita in cazuri de endometrioza sau probleme legate de sperma barbatului, precum numarul scazut de spermatozoizi. Cuplurile care nu pot concepe si care au incercat alte metode de fertilizare fara rezultat, pot de asemenea apela la fertilizarea in vitro.
Rata de succes este de 25%.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

Injectarea intracitoplasmatica a unui spermatozoid (ICSI - Intracytoplasmic sperm injection)

Presupune injectarea unui spermatozoid in citoplasma unui ovul. Acesta este apoi transferat in uter, folosind aceeasi tehnica precum in fertilizarea in vitro. Este utilizata in caz de infetilitate de cauza masculina, precum numarul scazut de spermatozoizi, mobilitate slaba sau alte anomalii ale gametilor masculini. Tehnica poate fi folosita dupa incercari nereusite de fertilizare in vitro sau cand sperma a fost obtinuta direct din epididim sau prin punctie testiculara.

Transferul de blastochisti

Daca in timpul incercarilor anterioare de fertilizare in vitro embrionul a esuat sa se implanteze in uter, o solutie poate fi tranferul de blastochisti. Prin acesta tehnica, embrionul este mentinut in afara corpului, pe medii speciale de cultura, cinci sase zile pentru a-i permite sa se dezvolte si sa se transforme in blastochist. Pentru ca acesta este intr-un stadiu mai avansat de dezvotare decat embrionul utilizat in fertilizarea in vitro, iar transferul are loc in perioada in care implantarea s-ar desfasura in mod natural, rata de succes este mai mare. Cu toate acestea, unii embrioni nu vor mai fi viabili pentru ca vor muri in laborator, astfel incat numarul de embrioni utili pentru transfer va fi destul de mic. Din acest motiv, tehnica este rezervata femeilor care produc un numar mare de ovule necesare fertilizarii.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

ADN-ul cancerului a fost decodificat

3 secrete ale imunitatii

Ceaiul care ne protejeaza ovarele


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri