Infertilitatea sau dorinta enorma de a avea un copil a condus la metode exceptionale de a obtine unul. Asa s-a ajuns la ideea de mama surogat sau "purtatoare de gestatie", a doua denumire excluzand discret cuvantul "mama" ce implica numeroase raporturi morale in aceasta privinta. Mai exact, vorbim despre o "inchiriere" a pantecelui unei femei care va purta o gestatie si va naste.

Problemele morale ridicate de aceasta situatie sunt vaste. In primul rand ca o astfel de decizie in cazul cuplurilor implica ireversibil prezenta unei a treia persoane. Pe de alta parte nu exista legi clare ce stabilesc relatia ulterioara dintre mama surogat si parinte.

Totodata femistii considera ca imprumutarea corpului, “inchirierea” pantecelui este un alt soi de prostitutie. Dar cum ramane cu sentimentul de mama, cum mai explicam maternitatea?

Sunt implicate de asemenea si aspecte legale, caci trebuie prestabilita relatia dintre mama surogat, copil si viitorul parinte, de asemenea in cazul fertilizarii in vitro trebuie prestabilit daca ambele parti sunt de acord cu eliminarea selectiva o micutilor ce prezinta sanse mari de malformatii sau poate e vorba doar de numar.

Este de acceptat metoda de a obtine un copil prin mame surogat?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Poate ca in anumite privinte ni se pare o solutie ca o mama sa devina surogat si am exemplificat mai sus: nu poate creste copilul, a suferit un accident intre timp, nu mai are familie, e rezultatul unui viol, nu are posibilitati financiare sau ii pericliteaza intr-un mod important calitatea vietii. Insa fiecare om are dreptul sa isi aleaga soarta dincolo de criticile altora, doar ca aceste lucruri devin din ce in ce mai mult comert si totodata o reala posibilitate pentru cei ce isi doresc cu ardoare un copil, spre exemplu pentru cuplurile infertile. Poate ca cercetatorii britanici vor rezolva o parte din probleme cu... transplantul de uter.

Orice reusita isi cere sacrificiile sale, dar oare le facem pe cele care trebuie?

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro.

Citeste si alte articole pe Healthy.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

Testarea prenatala pentru sindromul Down

Cauzele nasterii premature

5 simptome neobisnuite ale sarcinii


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri