30 August 2013 publicat în Sanatate 1 share-uri

O poveste impresionanta despre o reusita medicala impresionanta, un caz rar in ginecologie: medicii au reusit sa extirpeze fara complicatii un fibrom de 5 kg. Medicii au amanat mult timp operatia deoarece femeia in varsta de 41 de ani isi dorea copii si nu voia sa renunte la uterul sau.

Ce este fibromul uterin

Numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom, fibromul uterin este o tumora necancerigena intalnita la femei inainte de aparitia menopauzei, statisticile aratand ca pana la depasirea pragului de 50 de ani, aproximativ 80% dintre ele se confrunta cu aceasta problema.

Afectiunea se prezinta drept o masa celulara dezvoltata in exces la nivelul uterului in interiorul cavitatii uterine, in exterior sau in grosimea peretelui acesteia, si are o evolutie spontana, astfel incat dimensiunea finala la care poate ajunge este imposibil de estimat.

In general, insa, marimea poate varia de la un milimetru la 20 de centrimetri, iar greutatea poate atinge chiar si 12 kg in cazurile in care nu este tratat la timp.

Simptome

Primele semne ale aparitiei unui fibrom uterin isi pot face simtita prezenta treptat, pe parcursul a cativa ani sau rapid, in doar cateva luni. Cu toate acestea, majoritatea femeilor care sufera de aceasta afectiune nu prezinta simptome grave si exista posibilitatea ca ele sa nu necesite tratament pe parcursul vietii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

In cazurile in care simptomatologia fibromului uterin devine o problema, primul semn care ar trebui sa ingrijoreze este dificultatea in a obtine o sarcina. Femeile ar trebui sa consulte medicul atunci cand prezinta o menstruatie abundenta (care poate favoriza aparitia anemiei), dismonoree, sangerari prelungite sau aparute inainte ori dupa ciclul menstrual, durere in abdomen, pelvis sau partea inferioara a spatelui, contact sexual dureros, probleme urinare, nastere prematura sau avort spontan.

Optiuni de tratament

In cazul in care pacienta se confrunta cu un fibrom de dimensiuni reduse, tratamentul poate fi medicamentos, cu scopul de a regla ciclul menstrual, de a anula simptomele tumorii si de a o impiedica sa creasca.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri