29 August 2013 publicat în Sanatate 41 share-uri

Glucoza este principala sursa de energie a organismului si singurul nutrient cu care creierul poate functiona.

In timpul digestiei si metabolismul substantelor nutritive, ficatul transforma toti carbohidratii alimentari si jumatate din cantitatea de proteine din dieta in glucoza, pe care apoi o elibereaza in fluxul sangvin.

Celulele utilizeaza acest substrat pentru producerea de energie, iar hormonul pancreatic numit insulina transforma cantitatea de glucoza ramasa neutilizata in grasime si o depoziteaza in tesutul adipos. In felul acesta, la 1-3 ore dupa masa, glicemia revine la valoarea ei de baza.

Stiati ca fumatul produce hipoglicemie?


Stiati ca fumatul produce hipoglicemie?
Deoarece consuma glucoza din sange, nicotina din tigari determina oboseala, slabiciune si scadere in greutate daca nu este asociata cu o alimentatie adecvata.

Cauzele principale sunt scaderea tensiunii arteriale (hipotensiunea) dar si hipoglicemia (scaderea nivelului glucozei in sange) care se manifesta prin oboseala marcanta, cu slabiciune si ameteli.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Ți-a rămas cozonac după sărbători? Nu îl arunca! Uite în ce desert delicios îl poți transforma PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa

Hipoglicemia apare atunci cand cantitatea de glucoza din sange scade sub nivelul de referinta (90-110 mg/dl) si poate fi urmarea unui effort fizic prelungit, stresul intens, aportului alimentar insuficient sau abuzului de alcool.

Simptomele care pot aparea sunt urmatoarele: senzatie de foame sau pofta de dulce, transpiratii reci, oboseala intensa, ameteli, vertij, slabiciune musculara, tulburari de atentie si, in cazuri extreme, pierderea cunostintei.

Oscilatiile bruste ale glicemiei determinate de consumul excesiv de zahar si dulciuri pot cauza simptome asemanatoare hipoglicemiei. Tot o hipoglicemi usoara apare si la alternanta dintre perioadele de cura de slabire, sarace in carbohidrati, cu momentele de aport excesiv de zahar.
Cu cat consumam mai multe glucide simple, care se absorb rapid in sange si cresc glicemia, cu atat se descarca mai multa insulina, hormon cu efect hipoglicemiant. Scaderea glicemiei duce din nou la nevoie de dulce si ciclul se repeta. Este vorba de mecanismul vicios prin care zaharul cere zahar.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității! 

Foto@Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri