Dieta macrobiotica: istoric
Dieta macrobiotica a fost creata in anii ’20 de catre filozoful japonez George Oshawa. El a incurajat reintoarcerea la principiile unei alimentatii simple si echilibrate, cu efect terapeutic asupra intregului sistem trup-minte-spirit.
Dieta Oshawa era foarte restrictiva in viziunea creatorului sau, ajungand in ultima instanta sa se compuna numai din consumul de apa si orez brun. De-a lungului timpului, urmasii lui George Oshawa i-au adus imbunatatiri, pastrandu-i insa echilibrul intre pricipiile alimentare yin (rece, dulce si neutru) si yang (sarat, cald si iute).
De asemenea, dieta macrobiotica a fost adaptata la stilul de viata occidental, pentru care efectele detoxifiante si terapeutice sunt mai importante decat respectarea filozofiei orientale care sta la baza ei.
Dieta macrobiotica: principii alimentare
Din punct de vedere nutritional, accentul este pus pe consumul de proteine si carbohidrati complecsi de origine vegetala (obtinute in principal din cerealele integrale si soia), precum si pe consumul de fibre obtinute din vegetale - crude sau cat mai putin preparate termic.
De cateva ori pe saptamana se poate consuma si carne de peste sau fructe de mare, avand grija sa le asezonam cu hrean (sau Wasabi), cu mustar ori ghimbir, spre a le inlatura efectele potential nocive.
Foto@Shutterstock.com
Irina, eleva de 10 ce vine zilnic la școală de la 15 kilometri distanță, își dorește ca într-o zi să fie studentă la Teatru
Inima Copiilor strânge 10.000 de promisiuni pentru extinderea secției de Cardiochirurgie de la Marie Curie
Arhetipurile în mentalul colectiv românesc. Alegerile și fricile românilor
Cei 6 supereroi: Poveștile celor șase copii care au învins, chiar și la 540 de grame de viață. Aparatura medicală de ultimă generație îi ajută pe prematuri să meargă acasă