Femeile si barbatii tind sa aiba tipuri diferite de tulburari psihologice pe care le manifesta in conditii de stres, se arata intr-un articol aparut in publicatia ScienceDaily.
Femeile si barbatii tind sa aiba tipuri diferite de tulburari psihologice pe care le manifesta in conditii de stres, se arata intr-un articol aparut in publicatia ScienceDaily. Se pare ca, in imprejurari extrem de stresante, femeile sunt mult mai predispuse depresiei si tulburarilor de anxietate decat barbatii, in timp ce acestia, in aceleasi conditii de stres, devin mult mai usor dependenti de alcool si resimt nevoia de a consuma alcool. Acest studiu legat de reactiile emotionale ale femeilor in fata stresului si de nevoia de a bea alcool a barbatilor ne demonstreaza ca barbatii trec mai usor decat femeile peste problemele de zi cu zi si sunt mult mai mai tentati decat femeile sa apeleze la alcool ca la o metoda de detasare.

“Stim ca barbatii si femeile reactioneaza in fata stresului in mod diferit. De exemplu, dupa o experienta stresanta, femeile se simt triste, nervoase sau nelinistite, ceea ce, pe o perioada de timp mai lunga poate duce la depresie si la tulburari de anxietate. De asemenea, si in alte studii anterioare se arata ca in conditii de stress maxim, barbatii simt nevoia mai mult decat femeile de a consuma alcool. Daca situatiile stresante persista, iar aceasta predispozitie se transforma in obicei, putem deja vorbi de consum excesiv de alcool”, afirma Tara M. Chaplin, cercetator la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Yale si principalul autor al studiului.

In timpul studiului, 54 de persoane adulte, dintre care 27 - persoane de sex masculin, 27 – persoane de sex feminin, toate consumatoare de alcool in cantitate moderata, au ascultat trei tipuri de scenarii imaginare: unele stresante, ce ar fi putut provoca reactii de neliniste, altele legate de alcool si altele relaxante, neutre din punct de vedere emotional. Ascultarea acestor istorii de catre participanti a fost efectuata in sedinte separate, in momente diferite de timp si in ordine aleatorie. Ulterior, profesorul Chaplin si colegii sai au evaluat emotiile subiective ale participantilor, maniera de reactie a organismului si raspunsul cardiovascular la acesti stimuli de stres (ritmul inimii si temperatura sangelui), precum si marturisirile personale ce vizau strict dorinta de a consuma alcool.

Dupa ce au ascultat istorisirile stresante, femeile au resimtit mai multe sentimente de tristete si neliniste decat barbatii, avand o reactie comportamentala specifica, in timp ce la barbati, singura reactie sesizata a fost aceea a cresterii dorintei de a consuma alcool. „Aceste descoperiri, care se adauga unui adevar general valabil, si anume ca in medie barbatii consuma mai mult alcool decat femeile, denota faptul ca barbatii sunt familiari cu consumul de alcool, apeland uneori la acesta ca la o modalitate de a face fata necazurilor si problemelor. In plus, nevoia barbatilor de a consuma alcool atunci cand sunt suparati poate fi considerata drept o categorie de comportament invatat, aceasta predispozitie ducand la cresterea riscului de a deveni dependent de alcool.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri