17 Noiembrie 2011 publicat în Psihologie 17 share-uri

Potrivit lui Jung, psihicul uman este constituit dintr-un ansamblu de structuri arhetipale ce cuprinde sinele, eul, persona, umbra si "complexul contrasexual" animus si anima.

Incercam sa scapam de umbra prin mecanisme precum refularea, proiectia si negarea, fie impingand-o in subconstient, fie atribuind-o celorlalti, fie nerecunoscandu-i pur si simplu existenta.

Atunci cand proiectam umbra noastra asupra celor care reprezinta alteritatea putem genera, din pacate, curente precum xenofobia sau rasismul.

Animus si anima

Alaturi de principiile arhetipale feminin si masculin caracterizate prin predominanta Erosului (iubire) si a Logosului (ratiune, judecata), fiecare structura psihica particulara contine si un “complex contrasexual” complementar: in fiecare femeie salasuieste un animus si in fiecare barbat o anima.

Jung afirma ca exista o relatie de complementaritate intre persona si animus si anima, in sensul ca “tot ceea ce ar trebui sa se afle in chip firesc in atitudinea exterioara, insa lipseste vadit, se va gasi fara gres in atitudinea launtrica”. Aceasta inseamna ca, de exemplu, un barbat care exhiba o virilitate ostentativa poseda de fapt trasaturi interioare de tip feminin mai accentuate decat alti semeni de acelasi sex cu el.

Analizand experienta indragostirii, cercetatorul Jung a ajuns la concluzia ca aceasta survine atunci cand intalnim o persoana ale carei trasaturi coincid sau seamana intr-o masura insemnata cu animus-ul sau anima noastra.



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri