26 Aprilie 2011 publicat în Psihologie 29 share-uri

Daca pentru un artist culoarea este un mod de exprimare, pentru un fiziolog un proces chimic care are loc la nivelul retinei, pentru un fizician o radiatie cu o anumita lungime de unda, pentru un pedagog un sistem de educatie vizuala, pentru un medic naturist un element de diagnostic si un remediu, numerosi cercetatori au observat faptul ca ea are mai ales efecte psihologice.

Dar culorile, mai spun specialistii cromoterapeuti, actioneaza nu numai asupra psihicului, ci si asupra unor tesuturi si organe. Cei dintai cromoterapeuti au fost chinezii si egiptenii. In papirusul Edwin Smith se gasesc numeroase referiri cu privire la folosirea culorilor pentru tamaduirea unor afectiuni. Culoarea rosie, patronata de zeul Osiris, era folosita pentru cresterea vitalitatii, iar cea galbena, culoarea zeitei Isis, pentru stimularea spiritului.

Vechii chinezi s-au folosit de culori si in scopuri diagnostice. Pentru ei, o piele de culoare rosie semnifica o tulburare energetica in meridianul inimii, de culoare galbena, un exces energetic in meridianul ficatului etc.

Medicina noastra populara spunea ca bolnavii de rujeola, variola sau chiar scarlatina trebuiau izolati in camere cu pereti, draperii sau paturi rosii. Recomanda in plus si aplicarea pe abdomenul bolnavilor a unei bucati de postav rosu inmuiata in rachiu de carmaz. In unele regiuni ale tarii, bolnavii de rujeola consumau, tot in scopuri terapeutice, fiertura de frunze uscate de mac rosu.

Purtarea de imbracaminte colorata dupa propriile preferinte este tot o forma de cromoterapie insa, de cele mai multe ori, alegerile noastre cromatice nu coincid intotdeauna cu indicatiile terapeutilor. In timp ce acesti specialisti recomanda sa purtam iarna imbracaminte in culori calde (oranj, galben, rosu) si reci in timpul verii (albastru si verde inchis), noi procedam exact invers. Tot cromoterapeutii recomanda persoanelor melancolice haine cu un colorit cat mai viu si desene tipatoare.

Medicina traditionala indiana recomanda imbracaminte de culoare rosie pentru stimularea poftei de mancare si in timpul competitiilor de orice fel; galbena, pentru stimularea muncii intelectuale; oranj, pentru tulburari de dinamica sexuala; verde sau gri deschis pentru combaterea emotiilor; albastra sau violet, in timpul evenimentelor cu incarcatura emotionala mare (totusi, folosirea lor indelungata va produce oboseala, constipatie si indigestie); alba, cu ocazia evenimentelor ce simbolizeaza puritatea (nunta). Toate aceste culori trebuie sa fie de origine vegetala si minerala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri