11 Martie 2024 publicat în Psihologie 86 share-uri

Suntem în contratimp. În această epocă în care suntem absorbiți de cerințele vieții, uităm să ne îngrijim și de starea noastră emoțională, deși este esențial să ne amintim că grija față de sufletul nostru este cheia către o viață echilibrată și împlinită. Iată câteva modalități simple și eficiente prin care poți să îți prioritizezi bunăstarea emoțională și să îți îmbunătățești zilnic starea de spirit:

 

1. Fii recunoscător

Recunoștința este un instrument puternic ce îți poate schimba perspectiva asupra viții și îți poate îmbunătăți enorm starea emoțională atunci când te simți înfrânt. Poți fi recunoscător pentru că ești sănătos, că ai prieteni buni sau poate doar pentru că ai primit un zâmbet pe stradă de la un străin. Recunoștința te poate ajuta să te concentrezi pe aspectele pozitive ale vieții și să cultivi o atitudine mai optimistă. Încearcă să vezi mereu partea plină a paharului și adaugă după „ce zi grea am avut” sintagma „dar iată că am ajuns acasă la familie și suntem bine”.

2. Fă mișcare în fiecare zi

Mișcarea are beneficii nu doar pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea emoțională. O plimbare în aer liber, urcatul pe scări sau pentru cei mai curajoși chiar o sesiune de alergat prin parc sunt benefice pentru starea de spirit și nivelul de energie. Mișcarea eliberează endorfinele, substanțe chimice ale fericirii, care îți pot ridica rapid starea de spirit și te pot face să te simți mai fericit și mai echilibrat.

3. Stabilește limite sănătoase

Înconjoară-te de oameni și fă activități care pot avea un impact pozitiv asupra stării tale emoționale. Învață să stabilești limite sănătoase și să spui „nu” atunci când te simți copleșit sau că, pur și simplu, vrei timp pentru tine. Oferă-ți luxul de a fi și de a face, uneori, și ceea ce vrei tu, pentru tine, pentru a te putea conecta cu propriile tale nevoi și dorințe.

4. Cultivă conexiuni autentice

Relațiile cu oamenii sunt esențiale pentru sănătatea noastră emoțională și pentru bunăstarea noastră. Investește timp și energie în relațiile care îți aduc bucurie, sprijin și care te lasă să fii tu așa cum ești, fără opreliști sau complezență. Îndepărtează-te de oamenii care te pot trage în jos sau care te fac să te simți complexat ori inferior. Cultivă conexiuni autentice și sincere cu cei din jurul tău și caută sprijin și înțelegere atunci când ai nevoie.

5. Ai grijă de mintea și de sufletul tău

Grija pentru sufletul și mintea ta trebuie să fie la fel de importante precum îngrijirea corpului tău. Fă meditație sau scrie-ți într-un jurnal gândurile pentru a-ți calma și elibera mintea și a-ți întări sufletul. Găsește modalități de a-ți exprima emoțiile și de a te conecta cu tine însuți într-un mod profund și autentic.

Îngrijirea sufletului tău ar trebui să fie o prioritate în viața ta. Prin adoptarea practicilor enumerate mai sus poți să îți îmbunătățești semnificativ starea de spirit și te poți simți mai echilibrat, mai fericit și mai împlinit zi de zi. Amintește-ți mereu că ești demn de iubire și de respect, atât de la tine, cât și din partea celor din jur, și prioritizează-ți bunăstarea emoțională. Ea este cea mai importantă investiție pe care o poți face în tine însuți.


Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion și am o experiență în presă de peste 6 ani. Am lucrat în publicații precum Ciao.ro, Fanatik.ro și Playtech.ro, la care se adaugă și un internship la DigiFM....

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri