Călin Iliescu-“Ideea după care mă conduc este aceea de slow fashion, adică genți purtabile în orice ocazie, de bună calitate, originale, durabile, din materiale sustenabile”

18 Iulie 2023 publicat în Moda 69 share-uri

Brand-ul său, cu nume autentic-românesc, se afirmă pe piața de la noi cu aspirații mari. Fir de in este creat pentru femeia rafinată, iubitoate de frumos și accesorii fine. Lucrate cu îndemânarea unui meșteșugar care și-a dorit să fugă de modele de genți ultrafinisate, creațiile sale atrag prin unicitatea unor texturi, culori, rotunjimi, asimetrii sau simetrii pe care nu le vom găsi în alte ateliere. O simplitate rafinată, originalitate și  foarte mult talent. Toate adunate au născut Fir de in.

DESCHIDE PREZENTAREA

De ce ați numit brand-ul dumneavoastră Fir de in și cum a venit ideea unui astfel de business? Când ați inițiat acest business?

Fibra de in este în esență o pasiune, o dragoste a mea, o binecuvântare dată omenirii. fiind legată în mare măsură de începutul brandului Fir de In.

Port in, croiesc in, cos in.

Mi-am dorit ca numele brand-ului meu să aibă o sonoritate autentic-românească și cumva să fie legat de țesătura de in. Deci, Fir de In.

Mi-am dorit mult să lucrez pe acest tip de material natural. Astfel, primele mele genți au avut o compoziție: in, in-bumbac, in-cânepă.

Brand-ul a luat naștere cu doi ani în urmă, mai precis în vara anului 2021. Așadar, un brand tânăr, dar cu aspirații mari. Pe piele am început să lucrez cu doar un an în urmă, mai precis în vara anului 2022- fără să renunț să mai lucrez și cu material textil. Din contră, am modele de genți care combină foarte bine pielea cu materialul textil.

Cum ați învățat să realizați modele de genți din piele și de unde această pasiune? Vine din familie? Un mic istoric, vă rog...

Când mă uit în urmă, îmi vine să zâmbesc. Am luat decizia să tranform modele mele, din material textil, în modele lucrate în piele. Doar ca nu știam mai nimic despre piele.

E drept, în anii adolescenței am avut primele interacțiuni de lucru cu pielea: am confecționat brățări, coliere și alte accesorii.

Îmi este foarte clar că moștenirea genetică are un rol important: bunicul din partea mamei a lucrat ca restaurator, șef de proiect, la Muzeul de Artă al României. Mama: fotograf-documentarist, muzeograf, absolventă a Institutului de Istoria Artelor.

De partea cealaltă: bunicul din partea tatălui -meșter popular- apreciat mai ales pentru talentul în făurirea catapetesmelelor multor biserici din județul Argeș. Tata a fost sculptor.

Am avut șansa să văd cum se lucrează într-un atelier de creație vestimentară, cel al designer-ului Mihaela Crețescu, și să văd cum se lucrează într-un atelier handmade de pielărie, cel al prietenului și mentorului meu, Vasile Breslasu. De la amândoi am învățat foarte mult, le sunt recunoscător!

Cum se numește tehnica de lucru pe care o regăsim în aceste modele de genți Fir de in? Tot aici doresc să specificați din ce materiale confecționați gențile și în cât timp este gata un astfel de produs.

Ideea după care mă conduc este aceea de slow fashion, adică genți purtabile în orice ocazie, de bună calitate, originale, durabile, din materiale sustenabile.

Gențile lucrate sub brandul Fir de In, au fost gândite, desenate, create, pentru femeia modernă: educată, delicată, elegantă, rafinată.

Liniile minimalist-geometrice atrag prin forma culoare, volum și ergonomie, ele fiind gândite să fie practice și încăpătoare, bune însoțitoare pe parcursul unei întregi zile.

Lucrate manual fiind (croite, unele cusute, vopsite sau pictate), ele sunt unicate, iar micile imperfecțiuni se datorează acestui lucru.

Pielea este aleasa cu mare atenție, în funcție de modelul pe care doresc să-l fac: grosime, culoare, textura și capacitatea pielii de a fi pictată, vopsită.

În ceea ce privește vopsirea/pictura, culorile finale obținute sunt rezultatul unui mix de patru-cinci culori, 2 sau 3 straturi, ultimul fiind un lac mat distribuit uniform pentru durabilitate.

Le puteți găsi în showroom-ul meu sau la comandă, în 3-5 zile lucratoare.

Ce anume vă inspiră și în ce măsură influențează etapa de inspirație forma finală a unei poșete create de dvs.?

Sunt inspirat de natură în primul rând: linii curbe, frante, rotunjimi, simetrii sau asimetrii. Folosesc culori natural- reinterpretate, uneori nuanțate, aprinse, chiar nonconformiste.

Uneori, sunt inspirat și de moda străzii, mai ales pe partea cromatică.

Umblu mult, călătoresc, mă inspir.

Cum v-ați descrie ca om de creație pe piața din România și care credeți că sunt atuurile dvs. ca designer, sau, așa cum mi-ați spus, ca meșteșugar pătimaș în munca pe care o realizați pentru ca totul să fie așa cum vă doriți la final?

Ca om de creație, bărbat fiind, mi-a luat un timp să înțeleg nevoile femeilor pe zona accesoriilor fashion (nevoia de ergonomie, de spațiu interior al genților), dar și cu ajutorul clientelor și sfaturilor lor, am reușit.

Cunosc destul de bine piața, și, din câte știu, sunt singurul care crează astfel de genți.

Vor urma târgurile handmade din toamna-iarnă și cu siguranță o să particip.

Cum primesc cei pe care îi numim cumpărători gențile create de dvs? Care este feedbeck-ul celor care au deja la purtător gențile Fir de in? Care este targetul?

Creațiile mele au fost bine primite de către clientele mele, interpretând corect acel #beoriginal sau #slowfashion, ce însoțesc postările mele pe Facebook sau Instagram, deci feedback-ul este unul pozitiv.

Femeile care poartă gențile Fir de In, au un look aparte, ținutele sunt deosebite.

Ceea ce mi-am dorit să fac și am reușit, este să ies din zona acelor genți ultra-finisate, cu accesorii metalice: lanțuri, catarame, ținte, etc, și să aduc un suflu nou - genți ``rought``, cu finisaje minime: piele, ață și magneți ca închidere, forme simple minimaliste, ergonomie crescută, spațiu interior, purtabile oricând, totul la un preț decent.

Planuri?

Planurile pe termen scurt sunt: expunerea în spații neconvenționale, genul cafenelelor de specialitate sau al magazinelor de cu totul alt profil, dar cu spații frumos gândite -hub-uri creative.

Pe termen lung: bijuterii din piele și poate încălțăminte.

Mă puteți urmări pe Instagram: fir.de.in sau Facebook: Fir de In

Atelier și showroom: Intrarea Bogdanita nr. 8-10, et. 3, ap. 7, sect.1

Pentru comenzi online:

Site: https://firdein.creatorstudio.ro/ , email: ateliercreatie.firdein@gmail.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri