11 Ianuarie 2019 publicat în Moda 2 share-uri

├«╚Ťi propun s─â facem o incursiune ├«n America Latin─â ╚Öi minunatele-i culori aferente ├«n costumele tradi╚Ťionale dar ╚Öi ├«n piesele de decor ale caselor. De ce o astfel de invita╚Ťie etnic─â? Pentru c─â ├«n iarna asta se poart─â mult genul de fulare cu motive sud-americane!

Dar ce însemna mai exact fulare cu motive sud-americane? Ce înseamn─â de altfel motivele de inspira╚Ťie latin-american─â?┬á Ei bine, în ceea ce prive╚Öte textura ╚Öi împletitura sau ÔÇŁb─ât─âturaÔÇŁ firelor, artele textile sud-americane se bazeaz─â pe multe broderii, desene, pattern-uri, inser╚Ťii interesante de pene, piele, m─ârgele ╚Öi tot felul de împletituri.

Tricotajele de sezon sunt inspirate de imprimeuri geometrice etnice

O caracteristic─â important─â ce define╚Öte atât genul de fulare cu model sud-american, atât de des întâlnite pe catwalk iarna asta, dar ╚Öi alte accesorii sau tricotaje de sezon este culoarea! De fapt, mixajul de culori intense, modelele geometrice complexe, ╚Ťes─âturile strâns b─âtute.

Alege fulare cu motive sud-americane de aici!

De la costumele din Anzi pân─â la costumele tradi╚Ťionale specifice Americii Centrale sau Mezo-Americii, pân─â la zona Caraibelor, de la influen╚Ťele Maya╚Öe, Inca╚Öe sau Aztece, culorile tari ╚Öi elementele geometrice grafice, alternate în tonuri complementare, cu ruperi de ritm, dar ╚Öi pattern-urile abstracte, toate se reg─âsesc în iarna aceasta în modelele de fulare de inspira╚Ťie sud-american─â.

Fulare cu model latin-american: f─â o incursiune în lumea Sud-American─â prin ╚Ťes─âturile lor tradi╚Ťionale!

Spirale, zig-zaguri, dungi de diferite grosimi, romburi, elemente etnice, împuns─âturi colorate, cu ritmuri ╚Öi grosimi diferite, p─âtrate ╚Öi dreptunghiuri ╚Öi motive florale ÔÇŁnaiveÔÇŁ sau stilizate, amintind de petele picturale ale Fridei Kahlo, inser╚Ťii de elemente animaliere, p─âs─âri sau insecte, toate se reg─âsesc în ╚Ťes─âturile de origine latin-american─â.

Vezi șaluri și eșarfe cu pattern etnic sud-american de la ASOS aici

╚śi┬átoate se reg─âsesc în genul de fulare cu motive sud-americane propus de creatorii de mod─â ai sezonului actual.

Dungile Peruane, alternate cu romburi, zig-zagurile ╚Öi ÔÇŁzigurateleÔÇŁ tot din┬áPeru, amestecul de dungi, romburi ╚Öi împuns─âturi în cruce specifice aztecilor, pattern-urile florale, colorate intens, aproape ÔÇŁelectricÔÇŁ, specifice Mexicului, dungile tribale Aguayo, în tonuri la fel de puternice, toate s-au reg─âsit în selec╚Ťia de fulare cu model sud-american de sezon.

În plus, adesea, aceste fulare de inspira╚Ťie sud-american─â au fost completate de termina╚Ťii cu borduri decorative, broderii sau ciucuri colora╚Ťi, amintind de acela╚Öi specific.

Fulare cu motive sud-americane: ce texuri și patternuri i-au inspirat pe marii creatori de modă

Dar unde mai exact am observat fulare cu motive sud-americane ╚Öi cum le-au propus designerii? Sunt ele asortate cu poncho-uri sau ÔÇŁp─âturiciÔÇŁ ╚Öi pleduri, de inspira╚Ťie Peruan─â sau sunt asortate în ╚Ťinute contrastante?

Ei bine, cel mai adesea, stilul de fulare cu model sud-american au fost asortate sofisticat, pre╚Ťios, eclectic. Nu s-a p─âstrat. A╚Öadar, doar specificul etnic, ci s-a propus o inserare a acestuia în urbanul actual.

Vezi mai multe propuneri de șaluri cu imprimeu geometric și etnic

╚śi cel mai elocvent exemplu pe care ╚Ťi-l ofer este colec╚Ťia lui Prabal Gurung, unde supradimensionatele fulare de inspira╚Ťie sud-american─â, cu romburi ╚Öi franjuri au fost drapate peste gât ╚Öi talie, fiind prinse în talie ce cing─âtoare sau brâu tot din lân─â.

Aici fularele cu motive sud-americane au fost asortate cu fuste midi cu ╚Öli╚Ť, bluze pre╚Ťioase cu man╚Öete stil man╚Öon de blan─â ╚Öi sandale cu blan─â ╚Öi curelu╚Öe stil opinci, dar cu toc.

Uite cum se poart─â ╚Öalurile de inspira╚Ťie sud-americane!

Cât despre alte colec╚Ťii din care s─â te inspiri pentru asortarea modelelor de fulare cu model sud-american, g─âse╚Öti la Etro rochii ╚Öi poncho-uri cu îmbin─âri etnice latin-americane ╚Öi nu numai, la Sacai inser╚Ťii de zig-zaguri aztece, al─âturi de alte pattern-uri etnice amintind ╚Öi de Europa.

╚śi, tot în aceast─â categorie de fulare de inspira╚Ťie sud-american─â voi ÔÇŁstrecuraÔÇŁ ╚Öi ╚Öalurile oversize stil pled sau p─âtur─â, pornind din cultura popula╚Ťiilor din Anzi. Astfel de modele de fulare cu motive sud-americane, stil p─âturic─â g─âse╚Öti la Roksanda sau McQueen, în acest sezon.

Vezi mai multe modele de fulare supradimensionate și cu imprimeuri 

Este un caleidoscop etnic acest sezon! C─âci pe lâng─â fulare cu motive sud-americane, creatorii de mod─â au mizat mult pe influen╚Ťele triburilor nomade europene, asiatice ╚Öi chiar africane.

Este un mapamond de pattern-uri ╚Öi de costume de inspira╚Ťie popular─â sau tradi╚Ťional─â ╚Öi asta nu face decât ca moda s─â devin─â element┬áunitar, element┬áde globalizare, dac─â nu cumva manifest de eliminare a grani╚Ťelor ╚Öi fluiditate a culturilor.

Sursa foto front page┬á ÔÇô Unsplash

Un material de Iulia Claudia Dumitru - autor Kudika Shopping


Garbo - Arta de a tr─âi frumos!

Aboneaz─â-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri