Planifică-ți vacanța la Roma și descoperă lucruri inedite despre Cetatea Eternă!

Lucruri inedite pe care, poate, nu le știați despre Roma!

Această selecție de informații pe care s- ar putea să nu le cunoașteți este menită să „condimenteze” puțin explorarea unuia dintre cele mai vizitate locuri din lume, Roma, denumită și Cetatea Eternă sau Orașul celor șapte coline (apropo, știați asta?). Unele dintre ele vă pot îmbogăți cunoștințele și vă vor face vizita și mai plăcută: cu siguranță veți privi acest oraș unic dintr-o perspectivă diferită față de cea a altor turiști! Indiferent că veți sta o zi, o săptămână sau o lună, pregătiți-vă pentru o experiență unică în cel mai mare ”muzeu în aer liber” din lume.

Există mai multe fântâni în Roma decât în orice alt oraș al lumii

Roma deține o serie de recorduri imbatabile: pe lângă monumentele istorice, orașul are peste 2.000 de fântâni de diferite forme și dimensiuni. Unele au apă proaspătă și bună la gust, totuși, nu beți fără să vă asigurați că este potabilă.

O lume mirifică sub pământ

Unele dintre cele mai frumoase vestigii ale Romei se găsesc sub pământ. Astfel, nu ratați un tur în subteran, pentru a vizita Templul Cultului Mithraic, Catacombele San Sebastiano și Catacombele Domitilla.

Panteonul, o minune păstrată de-a lungul secolelor

Această clădire, ridicată în anul 27 î.Hr. folosindu-se un amestec special de lavă vulcanică și beton, a supraviețuit forțelor distructive ale vremii, și mai ales celor ale omului, nevătămată timp de secole, fiind azi un loc sacru. Este cea mai veche clădire din lume încă în uz. Există multe hoteluri lângă Panteon, dar nu uitați să vă faceți rezervarea din timp.

Romanii au fost primii care au folosit betonul în construcții și au creat bolte, dovedind adevărate abilități în acest domeniu.

Panteonul este înveșmântat” în lumină de ziua „nașterii” Romei

Cel mai bun moment pentru a vizita Panteonul este în jurul datei de 21 aprilie, ziua în care se sărbătorește fondarea Romei și când soarele, perfect vertical la amiază, luminează cu razele sale oculusul domului. În trecut, împărații alegeau această dată pentru a-și face intrarea triumfală în clădire, ca și cum ar fi fost invitați direct de Apollo - zeul Soarelui la vechii romani. În fiecare an, după Slujba Cincizecimii, mii de petale de trandafiri sunt aruncate prin acea fereastră, peste credincioși, în biserică.

Primul „mall” din lume

Primul centru comercial din lume a fost construit la Roma, de către împăratul Traian. „Mall”-ul avea mai multe nivele, cuprinzând cam 150 de magazine în care puteai găsi de la mâncare și condimente până la îmbrăcăminte.

Colosseumul a fost construit în 12 ani și, dacă se umplea de spectatori, putea fi eliberat în câteva minute. De asemenea, avea un acoperiș imens, care putea fi întins pentru a le ține umbră tuturor spectatorilor.

Drepturi speciale pentru pisici

La Roma poți întâlni adesea pisici fără stăpân, și asta pentru că un regulament municipal le protejează din anul 1991. Voluntarii Asociației Culturale „Colonia Felina” din Torre Argentina le asigură hrana și îngrijirea. Dacă doriți să evitați zgârieturile, este mai bine să nu le mângâiați, multe dintre aceste frumoase animale fiind destul de sălbatice, posibil pentru faptul că garantează un serviciu eficient și original de control al rozătoarelor...

Din punct de vedere „tehnic”, Roma nu este doar capitala Italiei...

Se știe că Roma este capitala Italiei, dar nu trebuie uitat că în interiorul granițelor sale există micul stat independent al Cetății Vaticanului. Între Vatican și Castelul Sant' Angelo (Castelul Sfântului Înger) există un pasaj secret. Acesta era utilizat de către preoți dacă Vaticanul se afla sub atac sau asediu. Castelul este deschis pentru vizitatori și e o atracție ce nu trebuie ratată. Se poate chiar intra puțin în pasaj pentru a vizita o parte din el.

Originile Treptelor Spaniole

Aceste scări baroce datează din secolul al XVIII-lea și au fost proiectate de un arhitect italian la cererea unui diplomat francez. Și atunci de ce „spaniole”? Pentru că se află în Piazza di Spagna, denumire la rândul său dedicată Ambasadei Spaniei adiacente Sfântului Scaun.

Colinele Romei sunt mai mult de șapte

Ca și în cazul celor "șapte minuni", numărul este, de fapt, o denumire comercială. Cele șapte dealuri ale așezării originale sunt Aventino, Caelin, Esquilino, Quirinale, Viminale, Campidoglio și Palatino, dar de-a lungul timpului, granițele orașului s-au extins dincolo de Tibru, pentru a include dealurile Vaticanului, Pincio și Gianicolo.

Fontana di Trevi: o construcție celebră, dar și un mod de a face bani pentru comunitate

Aproape fiecare vizitator care ajunge la faimoasa fântână, pentru a respecta tradiția, aruncă cel puțin două-trei monede... La sfârșitul fiecărei zile, se strâng, în medie, aproximativ 3000 de euro, cu un total de 1,4 milioane de euro pe an, pe care municipalitatea le donează în scopuri caritabile.

Primul McDonald's din Italia

În ciuda protestelor precursorilor Slow Food, faimosul lanț cu arcade aurii în logo și-a deschis primul restaurant din Italia în martie 1986, lângă Treptele Spaniole. Decorul interior amintește de colonadele antice și este un tribut adus stilului orașului. Cu toate acestea, cel mai căutat McDonald's din Roma este cel din cătunul Frattocchie, la 20 km de oraș, pe Appia Antica. Numai în Roma puteți mânca un Big Mac și studia, în același timp, istoria...

Plătim „alla romana”? Paggare alla romana sau fare alla romana înseamnă a împărți în mod egal o cheltuială cu prietenii. Nu se cunoaște exact originea acestei expresii, dar cel mai probabil derivă din termenul "romanat" care, potrivit Grande dizionario della lingua italiana, indică "loc de întâlnire convivial unde fiecare dintre meseni plătește o parte din cheltuielile totale".

În Roma, e mai bine cu scuterul decât cu mașina

Costul ridicat al combustibilului, dar mai ales faptul că asigură o mobilitate mai mare în trafic îi fac pe mulți să aleagă un scuter în locul mașinii.

Și dacă vorbim despre mobilitate, luna noiembrie este o periada numai bună să vă planificați o scurtă vacanță la Roma și să descoperiți atracțiile Cetății Eterne, mai ales că vremea este perfectă pentru a străbate orașul la pas, în plus prețurile zborurilor către această destinație sunt mai scăzute. De exemplu cea mai nouă companie aeriana românească, DAN AIR, oferă zboruri din Brașov către Roma la doar 63 de euro cu bagaje și servicii la bord incluse în prețul biletului.

* Un articol scris de Laura Matei

Foto: Envato elements


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri