1 Aprilie 2010 publicat în Lifestyle 25 share-uri

Ca de fiecare data, sarbatoarea Pastelui nu vine doar cu bucurie, liniste si lumina, ci si cu traditii, obiceiuri si superstitii stravechi care sporesc frumusetea si autenticitatea acestei sarbatori. Iata cateva dintre cele mai cunoscute si inedite superstitii de pe meleagurile autohtone legate de Saptamana Patimilor, de altfel de o deosebita semnificatie in spiritualitatea romaneasca:

Rufele nu se spala in Joia Mare daca nu vrei ca in loc de pomana sa imparti laturi de rufe celor morti. In Muntenia, in Joia Mare, in timpul Deniei celor 12 Evanghelii, baietii si fetele tinere aduc o sfoara si dupa fiecare evanghelie citita leaga un nod, punandu-si o dorinta si rugandu-se cu ardoare pentru implinirea ei. Aceasta sfoara se ia acasa si se pune in noaptea de joi spre vineri sub perna pentru a-l visa pe cel ursit. De asemenea, in momentul in care dorinta respectiva s-a indeplinit, se spune ca este bine sa dezlegi nodul legat spre indeplinirea nazuintei respective.

In Joia Mare, Urzica “se marita”, adica infloreste, devine rea la gust si nu mai este buna de consumat. Tot cultura populara ne invata ca ouale vopsite astazi, in Joia Mare, si ciocnite abia in ziua de Paste, au proprietati miraculoase. Protejeaza de rele, ghinion si de dureri, iar daca ouale obisnuite sunt perisabile, acestea in schimb nu se strica tot anul. De asemenea, crestinii sunt sfatuiti sa se spovedeasca si sa se impartaseasca cu precadere in Joia Mare caci Dumnezeu pleaca mai mult urechea la pacatele si suferintele oamenilor.

In ceea ce priveste Vinerea Mare, in semn de cinste pentru Iisus care a patimit enorm in aceasta zi, se spune ca este bine sa tii post negru, sa nu mananci si sa nu bei nimic, sa nu te veselesti daca doresti ca necazurile, durerile de cap si bolile sa stea departe de tine. Mai exista si credinta ca postul negru tinut in Vinerea Mare este o modalitate de a atrage bunavointa celui de sus: vei stii cu trei zile inainte cand o sa mori. Nu este bine sa pui nimic in pamant caci nu se va prinde sau se va usca, nu este bine sa framanti paine, sa cosi sau sa torci caci, in credinta populara, cel care nu va asculta de aceste indemnuri va avea vederea slabita sau, si mai rau, ii poate fi luata lumina ochilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri