Violența nu este iubire! Asociația Anais luptă împotriva violenței de orice fel asupra femeilor, sprijinindu-le social, juridic și psihologic. Un interviu prețios despre iubirea toxică, pe care fiecare femeie ar trebui să îl citească!

24 Februarie 2022 publicat în Lifestyle 75 share-uri

Din păcate, violența asupra femeilor este extrem de des întâlnită în România. Femeile fie sunt educate de acasă că violența este iubire, fie nu au unde să plece, fie le este frică de judecată celorlalți și astfel ajung să trăiască în relații toxice, relații din care uneori poate fi extrem de dificil de ieșit. Există numeroase motive pentru care femeile devin victime sigure ale bărbaților violenți, care profită de vulnerabilitatea partenerelor sale.

Asociația Anais are ca scop ajutarea femeilor, copiilor și tinerilor care provin din astfel de relații disfuncționale, oferindu-le sprijin și suport psihologic, juridic și organizând ateliere pentru victimele violenței domestice.

Pentru a afla mai multe despre lucrurile minunate pe care Asociația Anais le face pentru a stopa violențele de orice tip în rândul femeilor, Ioana Cojenel, asistent social din cadrul asociației mi-a acordat un interviu în cele ce urmează.

Garbo: Bună ziua, Ioana! Spune-mi, te rog, cât de des este întâlnită violența domestică în rândul femeilor și care este direcția pe care victimele pot să meargă pentru a stopa aceste lucruri care sunt o realitate a zilelor noastre, din păcate?

Ioana Cojenel, reprezentat Asociația Anais: Violența domestică nu ține cont de ce studii ai sau de ce resurse financiare există în cadrul familiei. Din păcate, violența domestică se regăsește în toate categoriile sociale, de la cei cu o stare financiară bună și studii superioare până la cei fără studii și fără surse de venit. Important este ca victima să conștientizeze situația în care se află și să ceară ajutor autorităților pentru a ieși de acolo.

Garbo: Violența domestică la care bărbații își supun partenerele nu se referă doar la violență fizică. De câte feluri este violența domestică? Aceasta poate fi mascată sub diverse forme de „iubire”?

I.C.: Violența domestică este de 8 tipuri: violență fizică, violență verbală, violență socială, violență psihologică, violență economică, violență sexuală, violență spirituală sau violență cibernetică.

Adesea, formele de violență sunt mascate sub diferite forme de „iubire”. De exemplu, soții le pot spune că e mai bine să meargă doar el la serviciu pentru a aduce bani iar ea să stea acasă ca să aibă grijă de copiii. În spatele acestei afirmații, de multe ori stă ascunsă forma de violență economică prin care agresorul îi îngrădește acest drept fără ca ea să-și dai seama. Ba mai mult, de multe ori, victimele violenței văd acest aspect ca pe o formă de iubire că el se sacrifică pentru binele familiei.

O altă formă de violență mascată ar fi faptul că în majoritatea cazurilor, agresorii le îndepărtează pe victime de cercul de prieteni, motivând că-și doresc ca aceștia să aibă mai mult timp pentru relația lor, iar în acest caz vorbim despre violență socială.

Garbo: Din păcate, chiar dacă cer și primesc ajutor, unele femei aleg să se reîntoarcă la relația care le-a provocat atât de multă durere. De ce se întâmplă acest lucru și cum pot fi ajutate aceste femei să iasă complet și pentru totdeauna din acest cerc vicios?

I.C. : Conform studiilor, o victimă ca să realizeze situația în care se află este necesar să se întoarcă în acea relație de cel puțin 7 ori ca să-și dea seama că locul ei nu este acolo și că nu mai poate face nimic pentru relația respectivă. De multe ori, acestea se simt vinovate pentru reacțiile pe care le au agresorii.

În majoritatea cazurilor, victimele violenței domestice sunt dependente financiar de agresor și nu au o altă locuință în care să meargă cu minorii și așa ajunge să rămână în situația respectivă. Femeile pot ieși din acest cerc vicios cu ajutorul specialiștilor, dar nu înainte ca aceasta să-și dea seama că are nevoie de ajutor și să-l solicite.

Garbo: Ce se întâmplă când un copil este martor la violența domestică care se petrece în familie? Cum poate fi protejat un copil de violența verbală/fizică/emoțională pe care tatăl o aplică mamei?

I.C.: Din păcate, studiile spun că minorii care cresc în medii de violență ajung ca la rândul lor să repete același tipar de comportament în relațiile viitoare pe care le vor avea cu ceilalți. Cea mai bună protecție ar fi ca femeile să plece din relațiile de violență domestică pentru a se ajuta mai întâi pe ele și totodată îi vor ajuta și pe copii.

Garbo: Ce face Asociația Anais pentru femeile care sunt victime ale violenței domestice și cum poate veni asociația în sprijinul acestora?

I.C.: Asociația Anais le poate ajuta cu servicii de consiliere socială, servicii de consiliere juridică pentru obținerea unui ordin de protecție, divorț și custodie minori și servicii de consiliere psihologică, 10 ședințe de psihoterapie și posibilitatea să participe la grupurile de suport. De toate aceste servicii pot beneficia gratuit indiferent de nivelul financiar pe care acestea îl au. Oferim serviciile gratuit tuturor femeilor atât din Municipiul București, cât și online celor din țară.

Garbo: Ce se întâmplă atunci când o femeie, poate chiar o femeie cu un copil, ajunge să ceară ajutor și fuge la propriu din calea agresorului, însă nu are o locuință proprie și poate, de cele mai multe ori, nici măcar un venit? Cum pot fi ajutate aceste femei să își construiască propria viață, departe de relația toxică din care a plecat?

I.C.: Există centre de urgență în care femeile pot locui de la câteva zile până la câteva luni (3 luni) iar ulterior pot merge în centre de recuperare unde pot locui până la un an sau mai mult, în funcție de fiecare caz în parte. În aceste centre, pe lângă partea de găzduire li se oferă hrană și cele necesare pentru creșterea minorilor. Ele sunt susținute să-și găsească un loc de muncă, să-și înscrie copiii la grădiniță sau la școală. Sunt ajutate atât moral cât și financiar pentru a ajunge să aibă o viață independentă.

Garbo: Ce probleme pot întâmpina copiii care provin din familii unde a fost prezentă violența de orice fel? Cum poate mama să își ajute copilul care are anumite traume și care poate chiar a somatizat stresul la care a fost supus?

I.C.: În primul rând, mama poate să-și ajute copilul prin a lua decizia de a pleca cu acesta din mediul violent, chiar dacă pentru victime nu este o decizie ușor de luat. Este necesar ca acestea să fie susținute în decizia de a părăsi domiciliul și de a nu fi judecate pentru decizia aleasă. Dacă o victimă nu se simte ascultată și înțeleasă de către cei din jur, a doua oară va cere cu greu ajutorul celor din jur.

În al doilea rând, ar fi necesar să meargă cu cei mici la un specialist (psiholog și/sau psihoterapeut) pentru a începe un proces de vindecare a traumelor la care copilul a fost supus fie în mod direct, fie în mod indirect, prin faptul că acesta a asistat la scenele de violență domestică.

Garbo: Cât de greu le este femeilor care au trecut prin astfel de încercări grele să mai aibă încredere în altcineva? Fie că vorbim despre încrederea de a povesti prin ce au trecut, fie că vorbim despre încrederea într-un nou partener. Cât de dificil este pentru femeile care au suferit un abuz să își ia viața în piept și să pornească, uneori, de la 0?

I.C.: De multe ori, femeile care au trecut prin episoade de violență domestică reușesc cu greu să mai aibă încredere în cei din jurul lor, cu atât mai mult într-un posibil partener de cuplu. Este important ca acestea să găsească sprijin măcăr într-o persoană apropiată, ca ulterior să reușească să reclădească încrederea în sine, în oameni și în lume; bineînțeles, că acesta este un proces ce necesită timp, răbdare și sprijin din partea celor din jur. Nu este ceva ce se întâmplă de pe o zi pe alta pentru că nici rănile nu au apărut peste noapte.

Garbo: Ce nu ar trebui să însemne iubirea?

I.C.: Cu siguranță iubirea nu ar trebui să însemne violență, jigniri, manipulare, constrângere. Iubirea nu ar trebui să ia niciodată aceste chipuri, pentru că urmele lăsate vor fi foarte greu de vindecat.

Iubirea sănătoasă înseamnă acceptare, liniște, toleranță, căldură, deschidere, empatie, comunicare, înseamnă un mediu sigur în care să nu-ți fie teamă să te întorci.

Garbo: Cât de important este pentru un copil să crească într-un mediu liniștit și care sunt șansele ca acesta să devină la rândul lui o persoană violentă sau o victimă sigură în viitoarele sale relații, dacă acesta crește într-un mediu în care violența orice fel este prezentă?

I.C.: Pentru sănătatea psiho-emoțională a unui copil contează foarte mult mediul în care acesta trăiește. Familia este primul loc în care un copil deschide ochii și este cu siguranță și cel al cărui influență își va spune incontestabil cuvântul. Este foarte greu de identificat o relație de cauzalitate între aceste variabile. Este important ca un copil să crească într-un mediu sigur pentru ca dezvoltarea lui să fie una armonioasă.

Sursă foto: Asociația Anais

Mulțumim Ioana Cojenel, reprezentat al Asociației Anais, pentru informațiile prețioase. Prin această discuție ne dorim ca fiecare femeie să conștientizeze cu adevărat ce înseamnă o relație de iubire sănătoasă, iar copiii care cresc în astfel de familii disfuncționale să își găsească un sprijin pentru o viață armonioasă, pentru a nu repeta, la rândul lor, același tipar.

Pentru a intra în legătură cu Asociația Anais vă rugăm să intrați pe site-ul https://www.asociatia-anais.ro/home, acolo unde veți găsi și datele de contact.

Pentru a fi la curent cu toate proiectele asociației, dar și pentru a sprijini campaniile care luptă împotriva violenței femeilor, pagina de Facebook vă stă la dispoziție: https://www.facebook.com/AsociatiaANAIS.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri