29 Decembrie 2020 publicat în Lifestyle 17 share-uri

Pentru a te ajuta să îţi gestionezi mai bine bugetul în anul 2021, care se anunţă la fel de imprevizibil din multe puncte de vedere, îţi oferim câteva sugestii de rezoluţii care să te ajute în acest sens. 

Anul 2020 ne-a oferit lecţii preţioase despre necesitatea de a fi mai pregătite pentru situaţii neprevăzute. Epidemia de coronavirus a afectat semnificativ numeroase activități economice, ceea ce a dus la dereglări pe piaţa muncii şi, inevitabil, la probleme financiare pentru multe persoane. Toate aceste situaţii i-au făcut pe români să fie mult mai atenţi la felul în care îşi cheltuie banii, având în vedere că circa jumătate din populaţie a resimţit într-o mai mică sau mai mare măsură criza financiară, potrivit unui studiu realizat de brokerul de credite Kiwi Finance.

Pentru a te ajuta să îţi gestionezi mai bine bugetul în anul 2021, care se anunţă la fel de imprevizibil din multe puncte de vedere, îţi oferim câteva sugestii de rezoluţii care să te ajute în acest sens.

Obiective clare

Dacă te-ai gândit deja ce obiective financiare ai pentru 2021, optim ar fi să le împarţi în două categorii: cele pe termen scurt şi cele pe termen lung. Procedând astfel, vei putea să-ţi stabileşti un calendar de plăţi şi vei putea să le urmăreşti implementarea. Obiectivele financiare pe termen scurt includ următoarele: economii pentru vacanță, crearea unui fond de urgență şi achitarea datoriilor de pe cardul de credit. Printre obiectivele financiare pe termen lung se numără economiile pentru achiziţii importante, cum ar fi o locuinţă, şi investiţiile constante în asigurări de viaţă sau pensii private.

Crearea unui plan bugetar

După ce ţi-ai stabilit obiectivele şi le-ai împărţit pe categorii, este important să îţi creezi un plan bugetar care să te ajute să le atingi. În acest sens, o idee bună ar fi să ţii evidenţa tuturor cheltuielilor pe o perioadă de 30 de zile. Aceasta înseamnă să notezi tot ce cheltui şi tot ce câştigi și să faci diferenţa dintre aceste categorii pentru a vedea dacă eşti pe plus sau dacă, la finalul lunii, eşti în pierdere. Foloseşte în acest scop diferite servicii bancare, precum cele de digital banking care îţi oferă un extras de cont oricând ai nevoie. Dacă cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, după ce ai luat în considerare şi economiile pe care vrei să le faci, va fi nevoie de o revizuire. Identifică cheltuielile mai puţin importante și vezi cum poți reduce sumele alocate unor produse şi servicii neesenţiale. O altă modalitate de a compensa diferenţele este de a căuta variante mai ieftine pentru anumite produse şi de a valoriza altele de care nu mai ai nevoie.

Învaţă să cheltui mai puţin

Multe dintre cheltuielile suplimentare pe care le facem nu ne schimbă cu adevărat stilul de viaţă, aşadar, privind lucrurile din această perspectivă, vei înţelege că nu ai nevoie de anumite produse care îţi golesc portofelul, dar nu au un impact semnificativ asupra vieţii tale.

O modalitate simplă de a economisi bani este o mai bună organizare în alte zone de lifestyle. De exemplu, o să fii înclinată să cheltui mai puţin la supermarket dacă îţi planifici o mare parte din meniurile dintr-o săptămână. De asemenea, poţi reduce plăţile la utilităţi făcând câteva schimbări rapide, precum înlocuirea becurilor obişnuite cu cele de tip LED sau izolând mai bine locuinţa.

Evită datoriile

Pentru a avea cele mai bune şanse de a-ţi duce îndeplini obiectivele financiare din 2021, trebuie să te concentrezi pe limitarea datoriilor. Asta înseamnă, pe de o parte, achitarea celor deja existente şi, pe de altă parte, evitarea altor noi datorii. Adevărul este că până nu îţi vei achita datoriile, capacitatea ta de a economisi bani va fi foarte limitată. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea datoriilor au dobânzi, care se acumulează în timp.

Oricare ar fi obiectivele tale economice în noul an, nu uita că flexibilitatea este un element foarte important. Dacă nu iei în considerare că uneori, în mod excepţional, vei fi obligată să te abaţi de la disciplina ta financiară, şansele de a-ţi atinge obiectivele vor fi mai mici.

Sursă foto: Unsplash.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri