Migrația între regiuni este o realitate a zilelor noastre și se întâmplă în toate țările, nu doar în România.

Cauzele sunt multiple și pleacă de la dezvoltarea inegală a regiunilor, oferta culturală, serviciile de asistență medicală și până la calitatea instituțiilor de învățământ. Cel mai des oamenii pleacă dintr-un oraș în altul ca să-și continue studiile sau pentru a găsi un loc de muncă mai bun. La finalul activității, în perioada de pensie, sau atunci când își schimbă radical stilul de viață, oamenii pleacă din orașe spre zonele rurale, dar tendința de a migra spre zona urbană încă domină.

Unele orașe din România au devenit extrem de atractive în ultimii ani, astfel că interesul oamenilor de a se reloca în aceste centre urbane este evident. Sunt multe amănunte de care trebuie să ții seama atunci când decizi să locuiești într-o altă regiune, într-un alt oraș.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto în Vărsător 2023 -2043 – Este vremea schimbărilor istorice pentru următoarele 3 zodii! Li se va schimba destinul în următorii ani Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Majoritatea femeilor cred că încă nu există egalitate de gen în România

Orașele din Transilvania, cele mai căutate

Nu mai este un secret pentru nimeni că orașele din Transilvania se dezvoltă într-un ritm accelerat care depășește orice altă regiune istorică. Sunt din ce în ce mai atractive pentru condițiile de trai tot mai bune pe care le oferă. Criteriile care plasează orașele transilvănene în top sunt legate de calitatea vieții în general, implicarea administrației și siguranța. Clujul, Oradea, Sibiul și Brașovul sunt orașe care atrag ca un magnet. Vine din urmă și recuperează rapid Aradul, mai ales pentru oferta de joburi Arad care este foarte atractivă și bogată, dar și pentru calitatea vieții în continuă creștere.

Motivele pe care oamenii le iau în calcul sunt legate și de infrastructură, calitatea aerului,  posibilitățile de recreere pe care le au, dar și de calitatea școlilor și a grădinițelor. Este cert că  cel mai mare interes este pentru centrele universitare.

O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Locuri superbe de vizitat cu cei mici în Dublin, Irlanda, cunoscută ca Insula de Smarald

Nu este însă totul roz în aceste orașe. Aglomerația și traficul urban tinde să fie o problemă. Costurile pentru traiul de zi cu zi și investiția necesară pentru cumpărarea sau închirierea unei locuințe sunt la rândul lor destul de ridicate.

Iașul, centrul IT

Capitala Moldovei este unul din centrele economice ale țării și rămâne un important hub în domeniul IT. Acesta și statutul de centru universitar de prestigiu sunt principalele motive care atrag noi locuitori în Iași. În ceea ce privește costurile vieții, ele sunt ridicate și concurează, deși nu întotdeauna meritat, cu Bucureștiul și Clujul. Statisticile arată că Iașul este căutat mai ales de tineri, dar este mai puțin interesant pentru familiile cu copii.

Timișoara

Mereu în topul celor mai căutate orașe din România, Timișoara este pe o pantă descendentă, dar cu toate acestea numărul celor care se stabilesc în Timișoara este mai mare decât al celor care pleacă. Unul din cele mai importante motive este toleranța absolută și multiculturalismul din care timișorenii și-au făcut un binemeritat titlu de glorie. Urmează avantajele pe care le oferă un oraș cu reale performanțe în domeniul sanitar, cultural și universitar.

Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Concert umanitar pentru victimele cutremurului din Turcia

Orașe mici cu potențial mare

Dacă ai în plan să fugi dintr-un oraș mare, nu căuta un alt oraș care se află în ritm accelerat de dezvoltare. Învață să gândești în perspectivă și orientează-te mai ales către orașele aflate în apropiere de marile aglomerări urbane și ia în calcul orașele (mai) mici. Prin orașe mici înțelegem cele care au sub 50.000 de locuitori și care se află la cel mult 100 de kilometri de un centru urban important.

De exemplu, în Transilvania vorbim despre Alba Iulia, Blaj sau Turda. Oricare dintre aceste orașe sunt în plină dezvoltare și sunt la circa o oră și jumătate distanță de Cluj sau Sibiu. La fel este și cazul Lugojului, aflat la mai puțin de o oră de Timișoara. Curtea de Argeș și Mioveniul sunt orașe liniștite, dar cu mare potențial, și sunt la doar jumătate de oră de Pitești și puțin mai mult de două ore de Capitală.

Kaufland anunță programul magazinelor de Paște Zâmbetul = Esența Fericirii - Dentalmall.ro marchează Ziua Mondială a Sănătății Orale, dar și Ziua Internațională a Fericirii cu o campanie despre zâmbete S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Sighișoara (în partea nouă) și zonele limitrofe ale orașului oferă locuri ideale de locuit, unde poți avea liniște, aer curat, la care se adaugă beneficiile orașului aflat foarte aproape. Brașovul și Sibiul sunt, fiecare, la câte o oră distanță. Și orașul Făgăraș este o alegere bună, la fel și Mediașul. Amândouă localitățile sunt la doar 50 de kilometri de Sibiu.

În toate aceste orașe, și în altele asemenea lor, vei găsi mereu terenuri ieftine, case la prețuri bune, mai puțină aglomerație și șansa de dezvoltare a unor afaceri profitabile pe plan local.

Criterii care contează

Dacă decizi să te muți într-un alt oraș, sunt câteva criterii pe care, în funcție de nevoile personale și de cele ale familiei, trebuie să le iei în calcul. Cele mai importante sunt:

Bentițele de păr statement – accesoriul suprem și stilat al acestei primăveri pentru un look ca de regină De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii 
  • clima regiunii;
  • altitudinea;
  • calitatea infrastructurii în zonă și potențialul de dezvoltare în următorii 5-10 ani;
  • potențialul general al zonei (turism, industrie);
  • calitatea școlilor (mai ales dacă ai copii de vârstă școlară).

Analiștii spun că una din direcțiile certe ale următoarei perioade este aceea de a locui în zone cât mai puțin aglomerate. Tendința de a pleca din marile orașe către cele mai mici și chiar spre zona rurală care oferă condiții bune de trai va fi din ce în ce mai accentuată. Scopul: o viață mai sigură, mai liniștită și perspective de dezvoltare în afara marilor aglomerări urbane.

Sursa foto: Fotografie creată de Ketut Subiyanto, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri