10 invenții românești mai puțin cunoscute

12:04, 2 Aprilie 2019 publicat în Lifestyle45 share-uri

România se poate mândri cu o serie de oameni de știință care și-au scris numele în cărțile de istorie și au schimbat lumea cu invențiile lor.

România se poate mândri cu o serie de oameni de știință care și-au scris numele în cărțile de istorie și au schimbat lumea cu invențiile lor. Puține dintre ele sunt cunoscute publicului larg, dar ne bucurăm de ele, fără să știm că au fost descoperite de români. Putem face și acum o verificare firme pentru a vedea ce mai inventează conaționalii noștri pentru că sunt în continuare premiați la saloanele internaționale de profil.

DIORAMA, reprezentarea spatiala a unei portiuni de peisaj in scopul infatisarii unui ecosistem si crearii impresiei unui peisaj real, a fost inventata de savantul Grigore Antipa. Acesta a folosit-o pentru prima data in muzeul care ii poarta numele in 1907.

Citeste si:
Decoruri de basm: 5 globuri de cristal pentru camera fetițelor
Decoruri de basm: 5 globuri...

PILA KARPEN a fost inventata de inginerul Nicolae Vasilescu-Karpen, in 1922. Pila functioneaza folosind doar caldura din mediul ambiant, generand energie in mod continuu fara sa aiba nevoie de ajutor din exterior.

SCAUNUL EJECTABIL a fost pantentat in 1930, la Paris, de inventatorii romani Anastase Dragomir si Tanase Dobrescu. Scaunul era prevazut cu doua parasute si era menit sa fie folosit in caz de urgenta. Inventia a fost imbunatatita si este folosita si astazi in aviatie.

Citeste si:
DE VIZITAT: Expoziția Mari români și invențiile lor celebre!
DE VIZITAT: Expoziția Mari...

BIOSPEOLOGIA, stiinta care studiaza organismele care traiesc in pesteri, a fost fondata de biologul roman Emil Racovita. In 1920 acesta infiinteaza Institutul de Speologie din Cluj.

FORAJUL SONIC a fost implementat pentru prima data de cercetatorul Ion St. Basgan, in 1934, in Romania, iar in 1937 prezinta descoperirea si in Statele Unite ale Americii. Aceasta metoda este folosita si astazi pentru forajul petrolier la mare adancime.

MASINA DE TAIAT SULF a fost patentata de inginerul Tache Brumarescu in 1910. Cercetatorul a fost un inventator prolific, el fiind cel care a patentat si cuplajul automat la vagoanele de cale ferata, aeroplanul cu decolare verticala sau sania-automobil.

AUTOMOBILUL CU MOTORI CU ABURI a fost construit in 1880 de inginerul Dumitru Vasescu, care la acea data avea doar 20 de ani. Inventia a fost prezentata la Paris, unde romanul avea un mic atelier, si a fost considerata o ciudatenie la acea data.

CIBERNETICA il are ca intemeietor pe omul de stiinta Stefan Odobleja. In 1938 publica la Paris lucrarea “Psihologia consonantista”, care stabileste temele majore ale ciberneticii. Desi la nivel mondial, cibernetica il are ca fondator pe Norbert Wiener, acesta a publicat prima lucrare in acest domeniu in 1948. Meritele lui Stefan Odobleja sunt totusi recunoscute, in Elvetia infiintandu-se Academia de Cibernetica, in onoarea sa.

VACCINUL ANTIHOLERIC este descoperit in 1913 de medicul Ioan Cantacuzino, fondator al scolii romanesti de imunologie si patologie. Vaccinul este folosit si astazi in tarile unde sunt intalnite cazuri de holera.

SINTEZA AMFETAMINEI este realizata pentru prima data, in 1887, de cercetatorul roman Lazar Edeleanu. Aceasta este o metoda de extractie si rafinare a hidrocarburilor folosita si astazi in industria petroliera.

Foto homepage: Laborant /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri