3 Ianuarie 2019 publicat în Lifestyle 16 share-uri

Dacă până acum te-ai gândit mai degrabă la stațiunile de iarnă din Occident, precum Franța, Elveția sau Austria, pentru care costurile ridicate și-au făcut simțite prezența, există alternative cu buget redus în destinații vecine, cu nimic mai prejos decât cele din Europa de Vest.

Fie că te-ai născut cu clăparii în picioare sau vrei să înveți să schiezi, fie că nu ești o persoană sportivă, dar pentru tine iarna înseamnă neapărat câteva zile la munte, cu ore petrecute pe pârtie, în atmosfera specifică sezonului, echipa din spatele motorului de căutare global care compară gratuit oferte de călătorie momondo.ro a selectat câteva stațiuni de schi din Estul Europei. Conform specialiștilor momondo.ro, aici poți găsi aproape totul accesibil, de la permisul pentru pârtie, la echipament, hotel, mâncare și băutură:

1. Poiana Brașov, România

Pentru stațiunea din inima Transilvaniei turiștii din diverse colțuri ale lumii încep să se cam bată pentru a prinde un loc. În plus, la câțiva pași pe pârtie, găsești vinul fiert, care te încălzește până în măduva oaselor și stârnește apetitul pentru bucatele tradiționale, precum mămăligă asortată la brânză de vacă și ouă.

Kudika Tarot

2. Kopaonik, Serbia

Cele 200 de zile însorite pe an i-au adus muntelui Kopaonik pseudonimul de „muntele soarelui”. Stațiunea cu același nume se arată ca un minunat și liniștit tărâm al iernii, cu 70 de km de pârtii. Tot acesta e cel mai întins lanț muntos al Serbiei și un loc unde nu o să se plictisească nimeni – nici cei care abia învață să încalțe clăparii, nici cel care schiază de la doi ani și jumătate. Pentru copii, există un centru special de schi, echipat cu tot ce-i trebuie, inclusiv bandă rulantă și carusel.

Cei cu energia mai mare pe timp de seară pot înlocui băuturile la lumina lunii cu schiatul la lumină artificială în Malo Jazero, pârtia luminată când dispare soarele. În Kopaonik telecabina este încălzită, cu o capacitate de șase persoane. Pentru cei care nu vor să renunțe la serile clasice, dar tradiționale, există numeroase baruri și restaurante locale, din care nu lipsește muzica folk sârbească. Ca să ajungi aici, ia mai întâi un zbor spre Belgrad.

Citeste si:
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU MASSIF 2023. CUM ARATĂ MASSIF?...
AU ÎNCEPUT PREGĂTIRILE PENTRU...

Foto: Daniel Frank / Pexels

3. Spindleruv Mlyn, Republica Cehă

Cuibărită într-unul dintre vârfurile înzăpezite ale celui mai întins lanț muntos din Republica Cehă, Krkonoše („Munții Giganți”),  se află Spindleruv Mlyn, una dintre cele patru stațiuni din ținut. Nu doar că prețurile aici sunt mici, dar te așteaptă minuni de sezon: de la pârtii pentru copii, spații aproape virgine pentru a practica schi de fond și parcuri ticsite cu zăpadă, până la împrejurimile Parcului Național, atât de frumos încât a fost clasificat de UNESCO drept rezervație a biosferei.

În călătoria ta aici coboară agale către satul îmbrăcat în zăpadă, unde mirosul fripturilor frăgezite la foc mic și al clătitelor este atât de prezent, iar pentru o experiență mai excentrică, află că Berăria Novosad oferă un tratament de spa cel puțin neobișnuit: scăldatul în băi de bere. Drumul până aici e mai simplu dacă iei mai întâi un zbor spre Praga.

4. Jahorina, Bosnia și Herzegovina

Jahorina, împreună cu vârfurile înzăpezite care-i stau de strajă, atrage an de an împătimiți ai pârtiilor. Fiecare centimetru de pârtie este din cale-afară de îngrijit, înalții Alpi Dinarici ai Bosniei te înconjoară. Coborând la poalele acestora, vei da negreșit de un mic și fermecător orășel, încărcat de cabane tradiționale și presărat la fiecare pas cu brazi înzăpeziți.

La numai o aruncătură de băț de Sarajevo, această destinație balcanică indulgentă cu portofelele este încă și mai recunoscută pentru așa numitele „après-party”, petreceri care își fac debutul după ce pârtia iese din scenă. În plus, în Jahorina găsești o natură superbă, unde cunoscătorii dau năvală pentru drumeții, săniuș și aer proaspăt alpin. Ca să ajungi aici, zboară mai întâi spre Saravejo.

Foto homepgae: Shutterstock/ Terje Sollie

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri