5 Mai 2016 publicat în Lifestyle 18 share-uri

Hermetismul este o traditie filosofica, religioasa si ezoterica bazata pe scrieri care ii sunt atribuite lui Hermes Trismegistus.

In anul 1912, aceste invataturi antice au fost stranse intr-o carte denumita „Kybalionul: Filosofia hermetica” de catre „Cei Trei Initiati”. Astfel, aceste legi universale sunt cunoscute de catre toate culturile lumii, din vechi timpuri si pana acum:

1. Principiul mentalismului
2. Principiul corespondentei
3. Principiul vibratiei
4. Principiul polaritatii
5. Principiul ritmului
6. Principiul cauzei si al efectului
7. Principiul genului

„Hermetismul este prezentarea unui sistem de legi care guverneaza intregul Univers, legi imuabile (neschimbatoare), care se manifesta peste tot - material, mental si spiritual. Cele 7 Legi Universale sunt esenta intregii filozofii hermetice, sunt Legea a TOT CE ESTE, Legea lui DUMNEZEU. Denumirea de hermetism - hermetica vine de la numele lui Hermes Trismegistos, unul din marii intelepti, initiati din trecutul istoric in tainele lumii”. (eastrolog.ro)

1. Principiul Mentalismului

Acest principiu arata ca „tot ceea ce exista este minte”. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca TOTUL, adica toate manifestarile Universului material, fenomenul vietii, materia, energia, tot ceea ce ne inconjoara si se arata perceptiilor noastre, cat si nestiutul, nedefinitul, toate reprezinta Spiritul, pe care nu il putem defini in termeni materiali dar este Infinit si Universal – „o minte care traieste”. Totul este viata. Acest principiu mai arata ca toate fenomenele lumii sunt o creatie, o manifestare a Spiritului, sau a Mintii creatoare. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se manifesta in vietile noastre si in tot Universul sunt produse ale acelorasi legi ale fiintarii. In cadrul acestei minti universale, noi ne miscam si avem propria viata.

Este usor sa ne reprezentam aceasta lege hermetica imaginandu-ne organismul uman care este compus din milioane de celule, ce la randul lor au propria viata, construnid un intreg - corpul uman.

Foto: Pixabay

2. Principiul corespondentei

Principiul hermetic al corespondentei se refera la faptul ca exista mereu o corespondenta intre diferitele planuri de manifestare ale Fiintei, ale Vietii (material, mental, spiritual): „Ceea ce este sus, este jos; ceea ce este jos este sus.”

Hermetii antici considerau acest principiu ca fiind unul dintre cele mai importante instrumente pentru oameni - cheia de a patrunde inteligenta lumii imateriale. Studiind umanul, omul poate experimenta divinul.

3. Principiul vibratiei

„Cel care a inteles acest principiu al vibratiei, are sceptrul Puterii.”
Principiul hermetic al vibratiei arata ca totul este in perpetua miscare – totul vibreaza. Stiinta contemporana atesta acest adevar care pentru mintea spirituala, de mii de ani nu este un mister.

Principiul vibratiei arata ca diferentele dintre manifestarile Materiei, Energiei, Mintii si Spiritului sunt rezultatul unor niveluri diferite de vibratie. Intelegerea acestui principiu ne ajuta sa ne controlam propriile vibratii mentale cat si sa ne pozitionam corect in raport cu vibratiile din jurul nostru.

4. Principiul polaritatii

„Totul este dual; Totul prezinta poli, totul este compus din opozitii; placerea si neplacerea sunt identice; opozitiile sunt identice in natura; extremele se intalnesc; toate adevarurile nu sunt decat jumatati de adevar; toate paradoxurile pot fi reconciliate.” – Kybalionul

Aceasta lege hermetica arata ca in totul exista doua aspecte opuse; iar aceste aspecte opuse nu sunt nimic altceva decat extreme ale aceluias lucru, cu grade diferite de manifestare intre ele. Ca sa intelegem acest principiu, putem sa folosim imaginea unui termometru. Nu exista o margine absoluta pentru caldura sau frig!

Cei doi termeni, cald sau frig, nu indica nimic altceva decat variatiuni diverse ale aceluias lucru, iar caldura sau frigul nu indica decat variatii diverse ale vibratiei. Acelasi principiu il putem aplica si atunci cand vorbim despre Lumina si Intuneric, acestea reprezentand acelasi fenomen natural, singura diferenta constituind-o gradele diferitede manifestare ale celor doi poli.

Principiul polaritatii explica paradoxuri ca pozitiv/negativ, bine/rau, fin/ascutit, alb/negru, dragoste/ura.

Citeste mai departe>>>

Foto homepage; Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri