29 Noiembrie 2013 publicat în Lifestyle 435 share-uri

Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei, fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Descopera care sunt cele 11 metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:

Sa ne pregatim cum se cuvine pentru Sarbatoarea Sfantului Andrei. Exista in traditia populara numeroase obiceiuri si datini legate de aceasta sarbatoare, insa astazi ne-am oprit doar asupra celor care vizeaza metodele de ‘ghicire’ a soartei in dragoste.

Ca in orice sarbatoare mare incarcata de magie, sacru si mister, practicile de aflare a viitorului in dragoste nu lipsesc nici ele. Cu precadere sexul feminin este mai atras de aceste practici de dezlegare a viitorului, mai curios sa descopere anticipat franturi din ceea ce le rezerva viata pe plan afectiv si matrimonial, mai incitat de misterul care inconjoara aceasta noapte. Inca din vremuri de demult, in noaptea Sfantului Andrei (noaptea dinspre 29 spre 30 noiembrie), fetele de maritat obisnuiau sa recurga la diverse acte de divinatie pentru a-si afla norocul si soarta in dragoste. Iata cateva dintre cele mai cunoscute metode prin care persoanele necasatorite isi pot anticipa viitorul matrimonial:

Sfantul Andrei: Obiceiuri si traditii de aflare a ursitei in dragoste

1. Cunoscuta in multe zone drept o metoda sigura de a-l vedea anticipat pe cel sortit este “turtuca de Andrei” (turta sfantului Andrei).

Aceasta turta se prepara in ajunul sarbatorii Sfantului Andrei si este o turta speciala ce capata atribute magice. Se prepara din faina de grau si in aluatul ei se adauga apa si multa sare. In zona Moldovei, se respecta cu sfintenie reteta mostenita din strabuni: o lingura de faina de grau, o lingura de apa, o lingura de sara. Turta se coace binisor pe plita sobei, iar fetele care vor sa-si vada in vis alesul trebuie sa o manance inainte de culcare. Daca fata respectiva se va marita anul viitor, in vis ii va aparea viitorul sot oferindu-i apa spre a-si potoli setea.

Foto Turta, paine via Shutterstock

2. Un alt obicei popular printre tinerele fete in noaptea Sfantului Andrei este si “metoda oglinzilor”. Un obicei stravechi mentioneaza ca fetele nemaritate care il urmeaza intocmai pot vedea franturi din viitorul lor in dragoste, dar si chipului celui sortit.

Prin urmare, fata dezbracata pana la brau si cu parul despletit trebuie sa se aseze intre doua oglinzi dispuse paralel. In fiecare mana trebuie sa tina cate o lumanare si sa priveasca cu atentie in oglinda din fata. Cu inima curata, il invoaca pe sfantul Andrei pentru a o ajuta in dragoste si pentru a-i arata chipul celui harazit sa-i fie sot. Conform traditiei, in oglinda din spate ar trebui sa vada secvente din viitor, dar si pe cel care-i va fi sot.

3. Conform unei alte superstitii moderne de dragoste, imaginea viitorului sot poate aparea si intr-un pahar cu apa amplasat strategic in cenusa. In noaptea dinspre Sfantul Andrei, cele curioase sa vada chipul alesului trebuie sa arunce intr-un pahar cu apa o verigheta sfintita de preot in timpul tainei cununiei. Tinand o lumanare aprinsa in fiecare mana, ele trebuie sa priveasca intens in paharul cu apa. Se spune ca in mijlocul verighetei din apa se va reflecta imaginea celui care le va darui o verigheta la randul sau.

Foto Oglinda femeie via Shutterstock

4. Cu toate acestea, obiceiul stravechi, din care a fost poate inspirat cel de mai sus si pe care obisnuiau sa-l tina mai toate tinerele satului, presupunea coborarea unei luminari aprinse intr-o fantana. Lumanarea nu era insa una oarecare, ci una sfintita, de preferinta lumanarea cu care s-a adus lumina acasa de Paste. Lumanarea trebuia coborata in fantana pana cand ajungea la nivelul apei. Apoi fetele il invocau pe sfantul Andrei, cerandu-i permisiunea si favoarea de a le lasa sa vada imaginea viitorului lor sot reflectata pe suprafata apei din fantana.

5. Se spune totodata ca fetele nemaritate isi pot visa alesul in noaptea dinspre sfantul Andrei. Este esential de aceea ca inainte de a adormi sa se asigure ca au ascuns un firicel de busuioc sfintit sub perna.

6. Un alt obicei de aflare a ursitei in dragostei este cel al “facutului cu ulcica”. La miez de noapte, fetele care doresc sa cucereasca inima celui iubit trebuie sa intoarca cu gura in jos o ulcica de lut noua, ‘neinceputa’, iar pe fundul acestuia sa lase sa arda mocnit 3 carbuni incinsi. Pana in momentul in care se sting carbunii, fata respectiva are datoria de a rosti o incantatie, rotind usor vasul pentru ca si atentia iubitului sa se intoarca catre ea.

Foto homepage: Dragoste via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri