12:07, 18 Iulie 2013 publicat în Lifestyle

Toti marii ganditori ai omenirii, filosofi, fizicieni, cercetatori au incercat sa formuleze ipoteze care sa explice existenta noastra si REALITATEA. Acestea sunt doar cateva perspective care , indiferent ca exprima sau nu ADEVARUL, ne pot cu siguranta oferi o perspectiva cu mult largita asupra existentei noastre.

1. Solipsism

Din DEX Online: "Conceptie, doctrina potrivit careia singura realitate ar fi eul, constiinta individuala, intreaga lume exterioara existand numai in aceasta constiinta. – Din fr. solipsisme".

Enciclopedia Britanica explica atsfel – Solipsismul este o forma de idealism subiectiv care neaga faptul ca mintea umana ar avea orice baza pentru notiunea de a exista, in afara de ea insasi. F.H. Bradley, idealist britanic, autorul cartii "Appearance and Reality" (1897), a caracterizat perspectiva solipsistica astfel:

Citeste si:
Proiectul educațional #PREƧENT continuă: cursuri de educație...
Proiectul educațional...

„Nu pot sa transced experienta, iar experienta este de fapt experienta MEA. De aici rezulta ca nimic in afara de mine insumi nu exista; din aceasta cauza, experienta este starea sinelui”.

Solipsismul este prezentat ca o solutie care explica cunoasterea umana cu privire la lumea externa, si in general, teoria este privita ca o „reducere la absurd”. Nimic nu exista in afara perceptiilor noastre, ne spune aceasta teorie.

Citeste si:
Dragostea ca generozitate: Top 5 zodii care își pun sufletul pe...
Dragostea ca generozitate:...

Foto: Shutterstock.com; Vis

Si.. de ce nu, poate fi adevarat. Oamenii care au luat anumite droguri ca LSD, de exemplu, povestesc ca in acele momente au impresia ca pot atinge cele mai convingatoare halucinatii. Pentru noi, aceasta nu este o realitate, pentru experienta lor insa, visul devine realitate, tangibil.

Visurile in general stimuleaza senzatii si, pana la urma, ceea ce traim ca real este ceea ce ne spun diferitele parti ale creierului care sunt activate.

2. Platon si viziunea sa asupra lumii

Platon este cel mai cunoscut filosof in istoria umanitatii. Potrivit viziunii sale asupra lumii, in afara realitatii noastre perceptibile se asterne o lume a formelor „perfecte”. Tot ceea ce vedem este doar o umbra, o imitatie a felului cum de fapt lucrurile sunt cu adevarat. El spunea ca doar studiind filosofia putem sa avem cat de cat o sclipire a acestei realitati ascunse - incercarea de a descoperi formele perfecte, o lume ce noi in mod obisnuit nu o putem percepe.

Platon mai credea ca totul este format dintr-o singura substanta – diamntele, un animal, un copac, toate sunt formate din "acelasi material", dar acestea se prezinta sub diferite forme. Stiinta contemporana ii da dreptate lui Platon… prin descoperirea atomilor si moleculelor.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri