19 Iulie 2012 publicat în Lifestyle 74 share-uri

Helen Fisher este cercetatoarea iubirii. Ea si-a castigat notoroietatea in domeniul cercetarii, studiind fenomenul iubirii. De ce ne indragostim? Cum iubim? Ce se intampla in corpul nostru, in mintea noastra atunci cand ne sarutam sau cand facem dragoste?

Ce se intampla in corpul nostru cand iubim?

Helen Fisher a indentificat 3 stadii ale iubirii:

1.  Dorinta

In primul stadiu, atat ceea ce ii priveste pe barbati, cat si pe femei, primul stadiu al iubirii este influentat de hormonii sexului testosteronul si estrogenul.
 

2. Atractia 

Acesta este momentul minunat cand ne simtim loviti de sageata iubirii, cand nu ne putem gandi la nimic altceva. Oamenii de stiinta sunt de parere ca in acest moment sunt implicate trei neurotransmitatori: adrenalina, dopamina si serotonina. Atunci cand ne indragostim primim din partea organismului un raspuns la stres.

Creste nivelul de adrenalina in sange si cortizolul. Aceasta are un efect care ne farmeca pe neasteptate. Este motivul pentru care atunci cand apare persoana iubita incepem sa transpiram din senin, iar bataile inimii sunt accelerate.

- Dopamina

Helen Fisher a analizat activitatea cerebrala a unor parteneri indragostiti recent si a descoperit un nivel ridicat al neurotransmitatorului dopamine. Acest hormon stimuleaza senzatia "dorinta-recompensa" activand placerea intensa. Dopamina are exact acelasi efect asupra creierului pe care il are si cocaina!

- Serotonina
 

Este unul dintre cele mai importante chimicale ale iubirii care poate explica cum de noul tau iubit iti tot apare in ganduri.

Foto: Shutterstock

3. Atasamentul
 

Atasamentul este sentimentul care tine impreuna oamenii care s-au indragostit, intr-atat incat ei pot sa traiasca impreuna, sa aiba copii si o familie. Oamenii de stiinta au identificat doi hormoni care au legatura directa cu acest sentiment: oxitocina si vasopresina.

- Oxitocina 

Oxitocina este denumita si "hormonal alintului". Este un hormon pe care si barbatii si femeile il elibereaza in timpul orgasmului.

El adanceste sentimentele si face ca cei doi sa se simta apropiati unul de celalalt dupa ce au facut sex. Teoria spune ca doi oameni devin din ce in ce mai legati, pe masura ce fac mai mult sex.

De asemenea, oxitocina intareste legatura puternica dintre un bebelus si mama lui si este eliberata cand mama alapteaza.

- Vasopresina

Vasopresina este un alt hormon important care isi face loc in organismul nostru atunci cand ne aflam intr-o relatie de lunga durata si care este eliberat tot dupa sex.

 

 Foto: Shutterstock

de Jullie S.

Garbo.ro iti mai recomanda si:

Ce spune sarutul despre noi?

13 curiozitati fascinante despre dragoste si creier

9 beneficii extraordinare ale sarutului

Inscrie-te la Newsletterul Garbo pentru a primi si alte informatii din life-styleul feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri