19 Iulie 2012 publicat în Lifestyle 74 share-uri

Helen Fisher este cercetatoarea iubirii. Ea si-a castigat notoroietatea in domeniul cercetarii, studiind fenomenul iubirii. De ce ne indragostim? Cum iubim? Ce se intampla in corpul nostru, in mintea noastra atunci cand ne sarutam sau cand facem dragoste?

Helen Fisher este omul care ne da aceste raspunsuri, dupa ani si ani de cercetari si foarte multe studii publicate. “Antropologii au gasit dovezi ale iubirii romantice in toate societatile pe care le-au studiat. Nu au gasit niciodata o societate care nu a celebrat iubirea. In intreaga lume, oamenii cauta iubirea, danseaza pentru iubire, compun poeme si povesti despre iubire, spun legende despre iubire, tanjesc dupa iubire, traiesc pentru iubire, ucid pentru iubire si mor pentru iubire”, spune Helen Fisher intr-o conferinta TED.

Iubirea romantica este una dintre cele mai puternice senzatii de pe pamant, este un subiect atat de fascinant incat Helen s-a decis sa il studieze in urma cu mai multi ani si astfel a devenit “cercetatoarea iubirii”, asa cum este astazi cunoscuta in intreaga lume.

Va dezvaluim cateva dintre descoperirile remarcabile ale stiintei contemporane, cea care ne ajuta sa intelegem mai bine de ce si cum… iubim.

Cum ne indragostim?

In urma unui studiu cu 28.000 de subiecti, Helen Fisher a descoperit patru tipuri de personalitati, ce influenteaza foarte mult modul cum ne alegem partenerii.

Ce tip de personalitate ai in iubire?

 

1. Exploratorii - sunt caracterizati de curiozitate, ei cauta mereu noul, iar personalitatea lor este influentata de hormonul dopamina.
 

Cum ii recunosti: Exploratorii sunt aventurosi, gata oricand sa isi assume riscuri, foarte curiosi, creative, spontani si pasionati de foarte multe lucruri, de la drumetii la teatru.

Foto: Shutterstock

2. Constructorii – sunt caracterizati de nevoia de stabilitate, sunt persoane vertical, morale, iar personalitatea lor este influentata de seotonina.

Cum ii recunosti: Sunt conventionali, barbatii si femeile din aceasta categorie sunt foarte loiale; isi iau mereu precautii, sunt calmi si populari; se pricep foarte bine sa organizeze oameni sa isi creeze retele si sunt familisti convinsi. Au un program si reguli structe, sunt orientate catre detaliu si sunt foarte constiinciosi.

3. Directorii – sunt caracterizati de atitudinea decisa si capacitatea de concentrare; personalitatea lor este influentata de testosteron.

Cum ii recunosti: Directorii sunt analitici si logici, decisi; sunt foarte competitivi si ambitiosi; nu le place sa isi piarda capul, preferand sa fie mereu cu mintea limpede si focusata. Din aceasta cauza sunt reci si retinuti din punct de vedere emotional. Dar cu toate acestea ei sunt barbatii si femeile care si-ar pune oricand viata in pericol ca sa salveze pe cineva aflat la nevoie. 

4. Negociatorii – au deprinderi verbale bine dezvoltate si sunt sociabili; iar personaliatatea lor este influentata de estrogen.

Cum ii recunosti: Sunt foarte idealisti, altruisti si empatici.

Au imaginatie bogata si de aceea privesc lumea in toata complexitatea ei. Sunt foarte calzi si iubitori si lasa sa se vada acest al personalitatii lor, fara reserve.

Aceste tipologii au aratat in mod foarte clar ca oamenii care faceau parte dintr-o anume categorie aratau preferinte clare si predictibile in privinta atractiei lor fata de cineva. Asadar, dupa cum spune Helen Fisher, a rezultat ca exploratorii sunt atrasi de exploratori, constructorii de constructori iar directorii de negociatori si negociatorii de directori.

Foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri