Astazi este sarbatoarea autohtona a iubirii, sarbatoarea Dragobetelor. Va invitam sa patrundem in tainele acestei sarbatori si sa aflam cateva din semnificatiile, traditiile si obiceiurile sarbatorii dragostei:

O pupaza de vei auzi cantand, spune o vorba din batrani, vei avea spor in tot ce intreprinzi in anul in curs…

In acelasi timp, ploaia in ziua de Dragobete este interpretata ca semn divin prevestitor. El anunta o primavara frumoasa si timpurie, care se va instala in scurt timp.

Cinsteste aceasta zi sfanta a iubirii!

Totodata, nu este indicat sa faci treaba in aceasta zi. Oamenii satelor percepeau aceasta zi ca pe o zi ‘sfanta’. Pentru a avea un an imbelsugat, o cinsteau ca atare si nu efectuau activitati in camp sau activitati casnice precum cusutul si spalatul.

Dereticatul si curatenia in interiorul locuintei sunt insa permise, crezandu-se ca inviti astfel primavara si prosperitatea in spatiul personal. Tanarul Dragobete, luand chipul unui tanar neobisnuit de frumos, obisnuia sa pandeasca in paduri tinerele care nu ii cinsteau ziua spre a le pedepsi.

Iar in anumite zone ale Romaniei, in preajma sarbatorii de Dragobete, radacinile de spanz (planta toxica, dar cu efecte curative deosebite) sunt scoase din pamant si folosite in descantece de dragoste.

D-ale iubirii, de Dragobete… Obiceiuri pentru a-ti afla ursita in iubire

Pe meleagurile Ardealului, fetele necasatorite, care doresc sa isi afle soarta in iubire si daca Dragobetele le-a harazit intalnirea ursitului in acel an, trebuie sa manance in noaptea de 23 inspre 24 o turta speciala facuta din apa, faina si sare. Aceasta turta, foarte sarata de altfel, trebuie sa fie framantata de cea mai in varsta persoana de sex feminin din casa.

Dupa ce este coapta si lasa la racit, tanara musca de cateva ori, simbolic, din paine. Inainte de a se duce la culcare, aceasta turta, impreuna cu un firicel de busuioc sfintit, este pusa sub perna. Daca isi va intalni alesul in acel an, fata respectiva il va visa aducandu-i si inmanandu-i un pahar cu apa.

De asemenea, in unele sate, exista obiceiul ca femeile casatorite sa atinga un barbat dintr-un sat invecinat. Se credea ca vor primi astfel afectiune din partea sotului pe tot parcursul anului, fiind dragastoase tot timpul. Totodata, toate femeile trebuie sa se asigure ca in aceasta zi le va iesi in cale un barbat. In caz contrar, nu vor avea parte de iubire in anul respectiv, ne arata traditia.... Barbatii in schimb trebuie sa aiba grija sa nu supere femeile sau sa se certe cu acestea daca nu doresc sa le mearga rau tot anul.

Mentiune: Am vrut ca editia Garbo de astazi sa fie inspirata de aceasta sarbatoare a iubirii. V-o dedicam voua, cititoarelor si cititorilor nostri dragi, si tuturor celor celor care au sau vor iubire in viata lor.

O zi de trait,

Echipa Garbo

Foto fr si main: Lel4nd

Foto interior 1: Sxc.hu
Foto interior: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri