10 Noiembrie 2011 publicat în Familie 346 share-uri

In data de 25 noiembrie 2011, in fata Parlamentului va avea loc un amplu protest care spune 'STOP violentei indreptate impotruva femeilor!'. Asistam la o mobilizare uimitoare si admirabila a energiei societatii civile pentru a rezolva o problema cu adevarat importanta in viata a mii de femei.

Violenta nu se intampla rar si doar in situatii de stres exceptional.
Violenta nu afecteaza doar femeile din mediul rural.
Violenta nu afecteaza doar femeile cu un nivel scazut al educatiei.

DE CE?

Pentru ca femeile sunt batute.
Pentru ca femeile sunt omorate.
Pentru ca sunt prea putine adaposturi.
Pentru ca agresorii raman in casa, iar victimele raman pe strazi.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru protejarea victimelor.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru pedepsirea agresorilor.

SCOPUL nostru este sa scoatem la lumina imaginea reala a violentei si mai ales a responsabilitatii politice.

Chiar daca doar o parte din cazurile de violenta asupra femeilor sunt raportate si inregistrate, cifrele oficiale indica o crestere alarmanta a violentei in spatiul familial, avand ca victime mai ales femeile si copiii.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita - Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.

Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.

Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. 59, 38% din victime castiga sub salariul mediu pe economie. O parte importanta dintre victime afirma ca stau in continuare cu agresorul pentru ca nu au unde sa mearga si pentru ca nu au banii necesari subzistentei pentru ele si copiii lor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri