In familiile despartite, majoritatea tatilor sunt prea distanti si mamele sunt impovarate de solicitarile coplesitoare ale statutului de parinte singur. Ce se poate face pentru a satisface nevoia continua a copiilor atat de mama cat si de tata?
Prietenii pot sprijini identitatea tatalui ca parinte prin sublinierea importantei pe care o are contributia lui in viata copiilor si importanta pe care o au copiii in oferirea unui nivel calitativ superior vietii lui. O noua femeie in viata lui trebuie sa-i incurajeze eforturile de a ramane implicat in viata copiilor si sa nu interpreteze acest atasament fata de copii ca o legatura amenintatoare cu fosta lui sotie.

Altii, din afara cercului de familie si prieteni, pot ajuta de asemenea. Consilierii pot ajuta parintii divortati sa elaboreze planuri concrete pentru custodie si aranjamente in ceea ce priveste efectuarea vizitelor, inca din timpul divortului, asigurand tatilor o participare activa ca parinte. Profesorii pot sa abordeze tatii divortati invitandu-i personal sa participe la sedinte cu parintii si la alte activitati scolare si pot trimite prin posta fisa cu rezultatele scolare si instiintarile ambilor parinti. Avocatii de familie trebuie se descurajeze parintii aflati in litigiu sa isi dispute copiii in sala de judecata; in schimb ei ar trebui sa sublinieze faptul ca de fiecare data cand un parinte castiga custodia si impune restrictii de acces celuilalt parinte, copiii sufera cel mai mult, nu fostul sot. Judecatorii trebuie sa demitizeze primatul mamelor la custodie si sa recunoasca faptul ca intotdeauna copiii apartin in mod egal atat mamelor cat si tatilor.

Desi aceste planuri trebuiesc adaptate circumstantelor fiecarei familii, ele trebuie sa garanteze ambilor parinti un rol activ de parinte. Daca tatal prefera ca mama sa primeasca custodia, el ar trebui sa primeasca dreptul la un acces generos, care ar include petrecerea unor nopti impreuna in timpul saptamanii, decat vizitele alternative de week-end care submineaza relatia dintre tata si copil.

Multi tati recunosc si intampina cu placere faptul ca responsabilitatile lor fata de copiii continua si dupa divort. Totusi, fara depunerea eforturilor sugerate mai sus, multi tati nu vor fi capabili sa-si asume un rol efectiv de parinte prin propriile lor puteri. Perioada divortului este un timp pentru fiecare sa colaboreze si sa se asigure ca acesti copii vor avea parte atat de mama cat si de tata dupa terminarea divortului.

Autor: Psiholog Iulia Florea

Sursa: Psiholife.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri