Noua editie a festivalului fimului de la Cannes aduce din nou stralucire Romaniei. Sa fie aceasta o noua editie a regizorilor romani?, se intreaba cineastii si cinefilii innebuniti de-a dreptul din cauza filmului romanesc.

“Aurora”, noul film al lui Cristi Puiu, a strans aceleasi gen de comentarii. “Este superb”, scrie Times Online. “<<Aurora>>” este un film greu. Nu va fi pe gustul tuturor, insa este fara indoiala un film reprezentativ pentru un regizor curajos si inteligent, care este in orice clipa gata sa gestioneze zone ale experientei umane greu de digerat pentru alti regizori. In <<Moartea domnului Lazaresu>> era vorba despre inveitabilul eveniment al mortii, aici avem de-a face cu durerea si confuzia de a fi in viata”.

Cum festivalul francez este o celebrare a artei din lume, nu tocmai locul potrivit pentru scena glam si opulenta oscarurilor Hollywoodiene, “batalia” cinestilor de aici este mai degraba un teritoriu al genialitatii si al inteligentei creative, de unde romanii isi extrag momentele de glorie. De altfel, presa internationala a observant bine faptul ca productiile americane nu sunt prezente in Competitia de la Cannes, acestea fiind mai degraba o ancora spectaculoasa pentru marele public.

S-a mai aratat de altfel si faptul ca filme precum cele realizate de catre regizorii romani nu sunt prea usor digerabile si astfel, ele nu isi gasesc prea usor musterii printre casele de distributie americane. “Romanii vor face in continuare filme extraordinare, fie ca acestea vor avea sau nu, succes la public”, scria concluziv Steven Zeitchik, petru LA Times.

Dupa Ursul de Argint castigat la Berlin primavara aceasta, de catre Florin Serban cu “Eu cand vreau sa flueir, flueir”, ne asteptam la inca o figura frumoasa a cinematografiei romanesti, in seara premierei de la Cannes.

Jullie S.

Foto: Hepta.ro/ Regizorul roman Cristi Puiu, la Cannes 2010



Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri