Un roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.

„Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” (Herta Muller)

„Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte. De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema. La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sunt mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma. Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Muller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti.” (Nora Iuga)

Herta Muller, originara din Romania (nascuta in 1953), a emigrat in Germania in 1987, fiind la ora actuala o prezenta apreciata la superlativ in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene. Cotidiene de rangul unui Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, ce editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002. De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care Premiile „Ricarda Huch”, 1987, „Kleist”, 1994 si „Joseph Breitbach”, 2003; Premiul european „Aristeion”, 1995, si cel international „IMPAC Dublin” Literary Award, 1998. Din 1999 a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel. La Editura Polirom au aparut: Regele se-nclina si ucide, (2005), Este sau nu este Ion (contine CD), (2005) si Animalul inimii, (editia a II-a, 2006).

Citeste si:
HOROSCOPUL MĂRII, horoscop de dor și inimă albastră
HOROSCOPUL MĂRII, horoscop de...

Autor carte: Herta Muller; Traducere de Nora Iuga

Colectie: Fiction LTD; Editura Polirom

Citeste si:
”Cincizeci de cuvinte pentru ploaie”, o poveste cu parfum japonez...
”Cincizeci de cuvinte pentru...

Castiga un telefon Samsung Diva. Click aici pentru detalii!
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri