'Vice / Vicele' e povestea lui Dick Cheney (Christian Bale), un fin cunoscător al sistemului birocratic din Washington, care ajunge, în mod discret, să posede o putere politică imensă.

Comunicat de presă

Una dintre cele mai îndrăznețe și așteptate producții ale acestui an, „Vice / Vicele”, în regia multi premiatului Adam McKay și lansată de Annapurna Pictures, este o poveste neconvențională despre evoluția fostului președinte Dick Cheney de la intern în Congres la cel mai puternic om de pe planetă.

Filmul a strâns numeroase nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal și cel mai bun scenariu original și are deja în palmares un Glob de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal, câștigat recent de Christian Bale.

„Vice / Vicele” este distribuit în România de Forum Film și va avea premiera pe 22 februarie 2019.

Avându-l în rolul principalul pe versatilul Christian Bale – care practic devine personajul pe care îl joacă – filmul îi mai are în distribuție pe Steve Carell în rolul lui Donald Rumsfeld, Amy Adams, în rolul soției lui Cheney și Sam Rockwell ca George W. Bush.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani?

Cu o durată de peste jumătate de secol, drumul lui Cheney din zona rurală din Wyoming până la cel de președinte de facto al Statelor Unite este, adesea, o călătorie plină de neprevăzut, dar și de umor negru, dezvăluind culisele puterii instituționale, atât în SUA, cât și la nivel global.

Datorită talentului enorm al lui McKay, dihotomia dintre Cheney, omul de familie, și Cheney, politicianul, este redată cu multă înțelepciune, dar și cu îndrăzneală și intimitate. Cu ajutorul soției sale Lynne (Amy Adams) și mentorat de puternicul Donald Rumsfeld (Steve Carell), Cheney s-a insinuat la Washington încă din timpul administrației Nixon, devenind șeful de protocol al Casei Albe în timpul președinției lui Gerald Ford și, după cinci mandate în Congres, ministrul al apărării pentru George H.W. Bush.

Cele mai încurajatoare citate despre succes MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

În 2000 a părăsit poziția sa de CEO la Halliburton pentru a candida ca vice președinte pentru George W. Bush (Sam Rockwell), știind că va exercita un mare control. Viclenia și manevrele politice derulate de Cheney au schimbat profund peisajul politic american, iar efectele sunt încă vizibile azi.

Geneza unui film

Ca mulți american, McKay nu știa mare lucru despre aparent eluzivul Dick Cheney, care a fost un fel de co președinte virtual pentru George W. Bush din 2001 până în 2009, reușind să schimbe politica americană.

„Nu știam mare lucru despre Dick Cheney, dar, odată ce am început să citesc despre el, am devenit fascinat de personalitatea, motivațiile și credințele lui. Cu cât citeam mai mult despre el, cu atât creștea fascinația mea pentru personaj și pentru metoda șocantă pe care Cheney a folosit-o să câștige putere și să șlefuiască Statele Unite”, explică regizorul.

Printre titlurile citite de McKay se numără și biografia senzațională a lui Robert Moses semnată de Robert Caro, o carte care descrie în profunzime drumul unui om către putere și dificultatea de a menține puterea câștigată. „Am început să citesc orice carte despre putere, mergând până la Shakespeare și așa s-a născut ideea acestui scenariu”, mai spune el.

Odată ce a documentat în profunzime viața lui Cheney, McKay a decis să scrie un scenariu care să depășească prejudecățile politice. „E vorba de un capitol enorm al politicii americane care, până acum, nu a fost în detaliu examinat și prezentat pe marile ecrane. E vorba de o piesă esențială din puzzle-ul care răspunde la întrebarea cum de am ajuns aici unde suntem, un moment politic în care consensul e obținut prin manipulare și dezinformare. Dick Cheney e miezul acestei stări”, explică McKay.

După o laborioasă muncă de documentare, dar și după numeroase interviuri, McKay a reușit să găsească unghiul de abordare al poveștii sale și a început să scrie scenariul. De la bun început a fost ajutat de producătorul Kevin Messick, cu care regizorul a mai colaborat în trecut. „Unghiul de abordare în această poveste a fost să urmărim personajul din anii ´50 din Wyoming, până la începutul secolului XXI”, spune acesta.

Nume sonore ale marelui ecran

De la bun început, McKay l-a avut în vedere pentru rolul principal pe Christian Bale, susținând că, încă de când s-a apucat de scris scenariul, s-a gândit că nimeni altul nu e mai potrivit pentru rol. Dacă Bale refuza rolul, cel mai probabil filmul nu se mai făcea, mai spune regizorul.

Spre norocul lui, însă, lui Bale i-a plăcut scenariul la nebunie. „Absolut genial! Mult mai mult decât mă așteptam, puternic nu doar din punct de vedere politic, reușind să surprindă toate unghiurile din viața lui Cheney și fiind plin de umoru atât de specific lui McKay”, spune Christian Bale.

Odată ce actorul a acceptat provocarea, a apărut o provocare mai mare: transformarea lui în Dick Cheney. A fost nevoie de peste șase luni de probe de machiaj până când artistul premiat cu Oscar, Greg Cannom, a reușit să creeze exact look-ul pe care îl voiau Bale și McKay.

În această perioadă, Bale a muncit enorm la internalizarea personajului, studiind în detaliul profilul și personalitatea lui Cheney în toate interviurile pe care le-a găsit. „Voia să știe totul despre Cheney și să absoarbă toată informația. A frecventat și un nutriționist pentru a se îngrășa într-o manieră sănătoasă. A avut un trainer pentru dialect, altul pentru mișcare. A făcut tot ce-a putut să se transforme în Dick Cheney. În ziua în care am început filmările el era deja Dick Cheney”, afirmă producătorul executiv Jeff Waxman.

Pentru a surprinde pe deplin esența personajului, Bale și McKay au căzut de acord să lase deoparte orice convingeri personale și să îl abordeze într-o manieră cât mai obiectivă cu putință. „Acest om a fost incredibil de influent, a deținut o putere enormă și a făcut manevre politice strălucitoare. Am avut nevoie să abordez personajul dintr-un unghi pozitiv, numai așa povestea nu poate să fie previzibilă; e esențial ca ea să surprindă și să atragă oamenii, neținân cont de sentimentele politice ale fiecăruia. Iar asta a presupus să mi-l asum pe Cheney cu deschidere și sinceritate”, spune Christian Bale.

Cât privește celelalte nume din distribuție, din nou McKay știa deja pe cine vrea pentru rolul soției lui Cheney. Actrița Amy Adams, care a mai lucrat cu regizorul și pentru alte filme, admite că, la început, scenariul a bulversat-o, mai ales că trebuia să joace rolul lui Lynne de la 20 la 70 de ani și să îmbrace complet ambițiile ei.

Actrița își amintește clar că ceea ce a uimit-o cel mai mult la scriitura lui McKay a fost elementul surpriză, neprevăzutul. „Cel mai neașteptat moment e clar semnătura lui Adam McKay. E atât de surprinzător tot ce face, recurge la atât de multe tehnici cinematografice. Pare că nu are frică. Unul dintre motivele pentru care am decis să mă alătur proiectului au fost conversațiile avute cu el, în care mi-a dat multă încredere și libertatea de a îndrăzni”, spune actrița.

SINOPSIS:

„Vice / Vicele” e povestea lui Dick Cheney (Christian Bale), un fin cunoscător al sistemului birocratic din Washington, care ajunge, în mod discret, să posede o putere politică imensă, ca vice președinte în echipa prezidenţială a lui George W. Bush. Dick Cheney devine cel mai puternic om din SUA și contribuie în mod decisiv la impunerea unei noi ordini mondiale. Consecințele acțiunilor se resimt încă, atât în politica americană, cât și în cea mondială.

Alături de Christian Bale, în film joacă magistral Amy Adams, în rolul lui Lynne Cheney, ambițioasa soție a politicianului, care l-a împins pe drumul spre glorie. Lor li se adaugă și Steve Carell în rolul lui Donald Rumsfeld și Sam Rockwell ca George W. Bush. „Vice / Vicele” este regizat de Adam McKay, după un scenariu original semnat tot de el


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri