25 Ianuarie 2019 publicat în Entertainment 1 share-uri

'Glass', un nou blockbuster marca M. Night Shyamalan, îmbină într-un mod original două super povești care poartă semnătura regizorului: 'Indestructibilul' și 'Split'.

O trilogie unică

Planul lui Shyamalan a fost să creeze o trilogie ca niciuna de până acum. „Vreau ca fiecare film să fie de sine stătător, să aibă propria putere, propriul limbaj și o originalitate anume. Cele trei filme se respectă unul pe altul exact ca într-o familie”, spune regizorul.

„Sunt două lumi diferite și două filme anterioare care acum se ciocnesc. Cele două universuri sunt acum întrețesute, atât din punctul de vedere al producției, cât și ca poveste”, spune producătorul Ashwin Rajan.

În vreme ce „Indestructibilul” spunea povestea unui om a cărui modestie l-a împiedicat să își descopere adevărata putere, „Split” explorează tema puterii letale a unui monstru creat de o minte rănită și traumatizată. „Glass”, în schimb, sapă adânc în subiectul identității: suntem în mod obiectiv cine pretindem că suntem sau mințile noastre dau formă realității și o determină? Dacă crezi că ești un supererou, cu siguranță asta ești, chiar dacă mintea creează o iluzie?

„Am fost dintotdeauna interesat de psihologie și de terapie, iar de când am intrat la facultate, temele astea m-au urmărit permanent. Cu timpul, povestea și documentarea ei cresc natural și se amplifică una pe alta. La «Split» am citit mult pentru boala identității disociative, iar la «Indestructibilul» m-am gândit în spital, când făceam fizioterapie și recuperare în urma unor probleme la genunchi”, explică regizorul.

La începutul filmului „Glass” îl regăsim pe David Dunn maturizat, un adevărat erou vigilent, un protector al locuitorilor din Philadelphia, lucrând alături de fiul său – acum adult – Joseph (Spencer Treat Clark). Dunn este, însă, un personaj controversat căutat de poliție. Succesul său ca protector al orașului depinde de cât de bine reușește să își păstreze anonimitatea. Vestea cumplită este că personalitățile multiple ale lui Crumb au răpit încă patru adolescente pentru a le da Creaturii. Poliția n-a reușit să le găsească, deci e clar o misiune pentru Dunn.

El reușește să îl găsească pe Crumb, dar lucrurile iau o întorsătură ciudată și cei doi se trezesc internați într-un spital de psihiatrie sub controlul doctoriței Ellie Staple (Sarah Paulson), specialistă într-o tulburare psihică caracteristică celor care se cred eroi de bandă desenată. Uimitor, cei doi nu sunt singurii internați cu acest diagnostic. La spital descoperă încă un personaj bizar, sedat, într-un scaun cu rotile: nimeni altul decât Elijah Price.

Pe măsură ce cei trei încearcă să evalueze situația și să caute o cale de ieșire, vor fi ajutați din afară de fiul lui Dunn, mama lui Price (Charlayne Woodard) și Casey Cooke Cooke (Anya Taylor-Joy) care a dezvoltat o relație aproape spirituală cu Creatura, fostul ei răpitor.

Pe Shyamalan, reunirea acestor personaje din două filme distincte pe care le despart 16 ani l-a surprins în multiple feluri. „N-am mai făcut niciodată un proiect de o asemenea anvergură. Întreaga experiență a fost nostalgică pentru mine, mai ales că primele două titluri reprezintă o marte parte a carierei mele, ceea ce mi-a stârnit emoții puternice, dar și obligația de a face lucrurile așa cum trebuie”, spune regizorul.

„Oamenii sunt așa de încântați de acest film datorită relației pe are o au cu filmele anterioare, iar asta e ceva ce n-am mai simțit până acum”, mai spune Shyamalan.

Ca element surpriză, „Glass” cuprinde și filmări originale și nefolosite până acum din „Indestructibilul”. „Asta a fost cu totul uimitor, mai ales că scenele acestea au fost tot timpul în mintea mea și mereu m-am gândit că aș putea să le folosesc în alt film. Într-un cadru îl vezi pe Bruce Willis acum 18 ani, iar în următorul în prezent, e ca și cum cineva îmbătrânește sub ochii tăi, iar este dă o energie specială filmului”, mai spune regizorul.

SINOPSIS:

Cel mai recent film semnat de M. Night Shyamalan este, uimitor, finalul unei trilogii care cuprinde „Indestructibilul” și „Split”, două filme ce nu păreau să aibă legătură, până când cele două universuri se întâlnesc în „Glass”.

Din „Indestructibilul” îi regăsim pe David Dunn (Bruce Willis) și Elijah Price (Samuel L. Jackson), primul un erou controversat, dar foarte sigur pe superputerea lui, iar cel de-al doilea, același răufăcător, însă mult mai slăbit și bolnav.

Lor li se alătură, din „Split”, Kevin Wendell Crumb (James Mcavoy) și multiplele sale personalități, dar și Casey Cooke (Anya Taylor-Joy), singura captivă ce a supraviețuit unei întâlniri cu Bestia (The Beast).

Reluând firul epic din „Split”, Dunn pornește acum în căutarea Creaturii, o găsește, însă lucrurile evoluează neașteptat și cei doi se trezesc internați într-un spital de psihiatrie unde dau peste un personaje extrem de cunoscut – Price – care se dovedește a fi cel care deține secrete cruciale despre ei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri