2 Septembrie 2021 publicat în Cultura 151 share-uri

Dragostea idealizată, parfumul perioadei interbelice, dramele celor două războaie mondiale și atrocitățile Holocaustului se împletesc perfect în romanul „Dincolo de timp, dincolo de cuprins” al scriitoarei Arina Avram.

Cartea scrisă într-o manieră magistrală, cu rafinament artistic și eleganță, răspunde la cele mai profunde întrebări pe care și le pune fiecare dintre noi: „De ce nu știm de ce am venit pe lume?”, „Care este rostul nostru pe pământ?”, „De ce nu știm tainele Universului?”.

„Dincolo de timp, dincolo de cuprins” prezintă, în amănunte aprofundate, cu extremă minuțiozitate, povești de viață palpabile și fapte autentice ce traversează secole. Sunt recreate cu o concretețe uimitoare perioadele de dinainte de Primul Război Mondial și mai ales parfumata epocă interbelică. Scriitoarea Arina Avram a inclus în această carte elemente inedite, prezentate cu dinamica unei pelicule hollywoodiene.

O mare parte a acțiunii romanului surprinde dezumanizarea și dezintegrarea lumii în momente critice: realitatea de dinainte de Primul Război Mondial, Marele Război cu faptele de vitejie extraordinare ale românilor, Unirea Transilvaniei cu România, atrocitățile celui de-al Doilea Război Mondial, abuzurile abominabile ale naziștilor și tragedia evreilor din cel mai cumplit lagăr de exterminare, șocul prefacerilor brutale din perioada comunistă”, a precizat scriitoarea Arina Avram.

Un roman cu răsturnări de situație

Citind acest roman, ai senzația că trăiești aievea în acele timpuri, o cunoști pe Mița Biciclista și descoperi alte personaje faimoase din trecut. Rătăcirea în timp, în căutarea himerei, este unica oportunitate a lui Florin, personajul principal al romanului, de a evada de sub presiunea și teroarea clipei care își perpetuează neîmplinirea. Florin este personajul în jurul căruia se țese acțiunea, în planuri separate, ce se suprapun în cele din urmă. Acțiunea este filtrată prin conștiința acestui personaj, care funcționează ca un organizator al lumii din întregul roman.

Florin este un tânăr care capătă un farmec aparte, pe fondul singurătății ce îl înconjoară în mijlocul semenilor. Este obsedat de sensul existenței, caută cu disperare să înțeleagă tot ce iese din sfera normalului și trăiește ardent în interiorul lui. Povestea din prezent a eroului principal este contrapunctată de o poveste din trecut. Iubirea idealizată, donquijotească, pe care Florin o nutrește pentru Zizi, îl face pe acesta să descopere destinul unei familii aristocratice în decurs de mai bine de un secol. Cunoaște, astfel, o lume populată cu personaje mult diferite și colorate, străbătută de nenumărate evenimente.

Romanul este o parabolă, ilustrarea dictonului că viața te poate distruge, însă nu te poate înfrânge. Mai există întotdeauna o șansă, când crezi că ai epuizat-o pe ultima. „Dincolo de timp, dincolo de cuprins” este un roman de suspans, cu răsturnări formidabile de situație, construit pe baza unor acțiuni tensionate, aproape permanent, oferind o lectură consistentă și diversă. De aceea, cititorii săi spun că, odată ce l-au început, nu l-au mai putut lăsa din mână până la sfârșit.

„Este «copilul» preferat dintre scrierile mele”

„De curând, am aniversat 25 de ani de la debutul meu literar. Cu acest prilej, am lansat «Dincolo de timp, dincolo de cuprins». Acesta este romanul meu de suflet, «copilul» preferat dintre scrierile mele, fiindcă este prima creație, încheiată abia după alte 13 cărți. Deși pare incredibil, este romanul începuturilor, pe care nu l-am putut finaliza decât după o muncă de Sisif!

În afară de acest roman, cartea mea preferată este «Coincidența ca număr de aur», un roman cu accente autobiografice, creat într-o perioadă în care maniera de a scrie s-a maturizat. Un roman în care apare în premieră absolută o ipoteză legată de coincidențe la care absolut nimeni, nimeni nu s-a gândit până acum... Am pornit totul de la coincidențe, fiindcă mie mi-au marcat viața la modul autentic. Recent am descoperit că a fost tradus în engleză, fără știrea mea, și mă gândesc că fascinația pentru rolul pe care coincidențele îl joacă în viețile noastre a atras”, ne-a mărturisit Arina Avram.

Despre scriitoarea Arina Avram

După debutul literar din 1996, Arina Avram a publicat volumul de poezii „Ochii timpului”, în 1997, și cartea pentru copii „Poveste de nea”, în 1999, la Editura Ion Creangă. A lansat apoi volumul de proză scurtă „Povestiri șocante, povestiri adevărate”, în 2003, și romanul „Ispita”, în 2006. A scris, de asemenea, o serie de cărți non-fiction, dintre care „Femei celebre. Mică Enciclopedie”, din 2002, și „Femei celebre din România”, din 2005, prefațate de profesor doctor Neagu Djuvara, cărți de mare succes publicate în opt ediții de Editura Allfa.

De succes s-au bucurat și „Enciclopedia înțelepciunii”, din 2010, și Enciclopedia „Mari minuni, mari mistere”, din 2009, publicate, de asemenea, de Editura Allfa. A mai lansat volumele „Arta de a reuși în viață”, în 2002, și Enciclopedia „Marile orașe ale lumii”, în 2004, la Editura Tritonic. De succes s-a bucurat și romanul său „Coincidența ca număr de aur”, publicat de Editura Allfa, în 2014, carte tradusă și în limba engleză.

A tradus romanul „Profesorul”, de Charlotte Bronte, publicat de Editura Allfa, în 2009. În decembrie 2020, a apărut ultimul său roman, „Dincolo de timp, dincolo de cuprins”, la Editura Hasefer. În 2021, a mai scris cartea pentru copii „Spârnel și mama clonă”, o povestire savuroasă, adevărată parabolă ale cărei întâmplări se petrec pe fondul actualei pandemii de COVID-19.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri