28 Mai 2019 publicat în Cultura 33 share-uri

“În acest documentar am văzut-o pe tânăra Jane Godall, intrând în junglă și practic reușind să se infiltreze într-un trib de cimpanzei sălbatici... maimuțe capabile să o ucidă în orice clipă” - Brett Morgen, regizorul filmului documentar Jane.

Am văzut documentarul și încă mă aflu sub vraja stimulilor vizuali și intelectuali pe care i-am primit descoperind pe această celebră cercetătoare în anii temerarei sale tinereți.

În iulie 1960, o tânără de 25 de ani fără studii superioare, dar cu o pasiune arzătoare pentru viața sălbatică și o mare curiozitate față de natură, a primit permisiunea de a merge în expediția vieții sale. O expediție care nu s-a mai sfârșit niciodată și care a transformat-o în expertă cu privire la viața și comportamentul cimpanzeilor. Jane Godall a fost prima care a studiat primatele îndeaproape.

Trailerul filmului documentar Jane, de Brett Morgen:

Paleontologul kenyan Dr. Louis Leakey a însărcinat-o pe Jane Godall să facă un studiu de pionierat asupra cimpanzeilor din Tanzania, cu ”speranța că această mai bună înțelegere a comportamentului cimpanzeilor ne-ar putea asigura o oglindă asupra trecutului nostru.” Visul dintotdeauna al tinerei Jane a fost acela de a studia animalele sălbatice din junglă, iar această oportunitate și încredere ce i-au fost date, au fost ceea ce au făcut ca visul să devină realitate. Astfel de idealuri ieșite din comun nu pot să trăiască fără sprijinul părinților, iar în prima parte a expediției sale, alături de Jane a fost și mama ei, cea care a susținut-o dintotdeauna, în ciuda faptului că în acele timpuri, accesul femeilor în astfel de domenii era încă limitat.

Cu cât învățam mai mult despre ei, cu atât mai mult înțelegeam cât de mult ne seamănă. - Jane Goodall, despre cimpanzei

În primii doi ani de rezidență în jungla Tanzaniană, studiile lui Jane asupra cimpanzeilor începeau să dea rezultate și deveniseră interesante pentru mass-media.

De aceea, National Geographic a decis să finanțeze în continuare expediția și să îl trimită alături de ea și pe la fel de ambițiosul și visătorul fotograf Baron Hugo van Lawick, pentru a filma și documenta munca lui Jane. Au rezultat peste 140 de ore de filmări pe bandă de 16 mm, care au fost descoperite și valorificate abia 60 de ani mai târziu, după ce au fost uitate printre arhivele National Geographic. Aceste peste 140 de ore de filmări absolut superbe care surprind o tânără Jane Godall au dat un impuls uluitor documentaristului Brett Morgen care a reaalizat astfel, unul dintre cele mai frumoase documentare biografice: "Jane".

“Când am descoperit aceste filmări mă simțeam de parcă priveam aterizarea istorică pe lună” , a povestit Brett Morgen, care a mai regizat documentare despre Robert Evans, Kurt Cobain și Rolling Stones. Morgan a pus cap la cap ore și ore de filmări realizate de cel care mai târziu i-a devenit soț lui Jane Godall și care astăzi este recunoscut, la rândul său, ca unul dintre cei mai prolifici documentariști și fotografi ai lumii sălbatice, Hugo van Lawick.

Jane este un documentar foarte frumos care m-a făcut să o cunosc mai bine și să înțeleg moștenirea extraordinară a acestei cercetătoare și în același timp ecologistă, o neobosită voce pentru protecția naturii. Și despre protecția naturii trebuie să vorbim cât mai mult și răspicat în aceste timpuri când deja simțim efectele schimbărilor climatice cauzate de intervenția lacomă a omlui asupra Mamei Terra.

Am selectat 10 dintre cele mai puternice citate de Jane Goodall și sper că acestea au să vă convingă să vedeți și voi acest documentar surpinzător, narat chiar de Goodall însăși, acum în vârstă de 85 de ani. Filmul poate fi văzut pe Netflix.

Jane Goodall, 10 citate puternice despre ecologie și potențialul spiritului uman

1. “Iată-ne, cea mai inteligentă dintre speciile care au trăit vreodată. Și cum se face că noi suntem cei care putem distruge singura planetă pe care o avem?”

2. “...sincer nu contează cum am ajuns noi oamenii să fim ceea ce suntem, dacă evoluția sau o forță creatoare specială a fost responsabilă. Ceea ce contează, în mod disperat, este dezvoltarea noastră viitoare. Vom merge mai departe distrugând creația lui Dumnezeu, luptând unii cu alții și rănind celelalte creaturi ale Planetei Sale?”

3. “Nu poți să trăiești o singură zi fără să ai un impact asupra lumii înconjurătoare. Acțiunile tale fac diferența și tu trebuie să decizi ce fel de diferență vrei să faci.”

4. “Putem să alegem între a folosi darul vieții noastre pentru a face ca lumea să fie un loc mai bun - sau să nu ne pese.”

Ce ne separă de cimpanzei?- un discurs TED de Dr. Jane Goodall - Transcript în limba română, aici.

5. “Doar dacă înțelegem putem să avem compasiune. Doar dacă avem compasiune vom ajuta. Doar dacă ajutăm vom fi salvați.”

6. “Schimbarea apare prin a-i asculta și apoi a purta un dialog cu acei oameni care fac ceva ce tu consideri că e greșit.”

7. “Mai avem încă de parcurs un drum înainte pentru a putea realiza potențialul uman pentru compasiune, altruism și iubire.”

8. “Fiecare om contează. Fiecare om are un rol de jucat. Fiecare om face o diferență. Fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră și mai presus de toate să arătăm respect și iubire pentru ceea ce ne înconjoară și mai ales unii față de alții. ”

9. “Avem o responsabilitate față de celelalte forme de viață ale planetei noastre, a căror existență viitoare este amenințată de comportamentul nesăbuit al propriei specii umane...”

10.  Aceste neîndoielnice calități ale iubirii și compasiunii umane, a sacrificiului de sine sunt cele care îmi dau speranță pentru viitor. Suntem, într-adevăr cruzi și răi. Nimeni nu poate nega acest lucru. Ne unim unii împotriva celorlalți, ne torturăm unii pe ceilalți cu vorbe și cu acțiuni, ne luptăm, ucidem. Dar suntem de asemenea capabili de cel mai nobil, generos și eroic comportament.”

de J.S.

Foto main: By Neil Hsu/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri