21 Ianuarie 2019 publicat în Cultura 59 share-uri

În 1969, Anne Sexton, câștigătoare a premiului Pulitzer pentru poezie, a scris o scrisoare emoționantă către fiica sa Linda, pe atunci în vârstă de 15 ani...

Anne Sexton (1928-1974) este o poetă americană celebră, ce a câștigat premiul Pulitzer pentru poezie în 1967 cu volumul “Live or Die”(Trăiește sau mori). Anne Sexton a scrie versuri confesionale, ca formă ca terapie, poeta confruntându-se cu depresie clinică toată viața sa și tendințe suicidare.

În 1969, câștigătoarea premiului Pulitzer pentru poezie a scris o scrisoare emoționantă către fiica sa Linda, pe atunci în vârstă de 15 ani. Scrisoarea a fost publicată pe numeroase site-uri și a făcut înconjurul internetului devenind extrem de cunoscută. Scrisoarea a fost publicată inițial în “Anne Sexton: A Self-Portrait în Letters” și am descoperit-o via www.lettersofnote.com.

Scrisoarea (din 1969) poetei Anne Sexton către fiica sa, Linda

Miercuri – 2:45 P.M.

Retail jobs

Dragă Linda,

Mă aflu la mijlocul unui zbor spre St. Louis pentru a ţine o prelegere. Citeam o poveste din New Yorker care m-a făcut să mă gândesc la mama mea şi fiind singură, am şoptit „ştiu, Mamă, ştiu”. (Am găsit un stilou!) Şi m-am gândit la tine – într-o zi poate o să zbori și tu undeva singură, iar eu poate că nu o să mai fiu şi tu o să-ți dorești să-mi vorbeşti.

Iar eu vreau să-ţi răspund. (Linda, poate nu se va întâmpla cât vei zbura cu avionul, poate se va întâmpla la propria masă din bucătărie, în timp ce-ți bei ceaiul într-o după-amiază când tu o să ai 40 de ani. Sau oricând altcândva.) Vreau să îţi spun.

În primul rând, te iubesc.
 
2. Nu m-ai dezamăgit niciodată.

3. Ştiu. Și eu am fost acolo odată. Și eu aveam 40 de ani şi o mamă moartă de care aveam încă nevoie.

Citeste si:
Noaptea de lectură: 11 poezii românești minunate, de citit la Lună...
Noaptea de lectură: 11 poezii...

Ăsta este mesajul meu către Linda cea de 40 de ani. Indiferent ce se va întâmpla, tu ai fost întotdeauna micuţa mea atât de deosebită, Linda Gray. Viaţa nu e uşoară. E îngrozitor de singură. Ştiu asta. Acum o ştii şi tu – oriunde ai fi, Linda, vorbind cu mine. Să știi că am avut o viaţă bună – lucrurile pe care le-am scris sunt triste – dar am trăit la maximum. Și tu Linda – și tu trăieşte intens! Până la sfârşit. Te iubesc, Linda cea de 40 de ani şi iubesc ceea ce faci, ceea ce descoperi, ceea ce eşti! – Fii propria femeie. Fii a celor pe care îi iubeşti. Vorbeşte cu poeziile mele şi vorbeşte cu inima ta – Eu sunt în ambele dacă ai nevoie de mine. Am minţit, Linda. Mi-am iubit mama şi ea m-a iubit pe mine. Nu m-a ţinut niciodată în braţe, dar îmi este dor de ea, de aceea trebuie să neg că am iubit-o vreodată – sau ea pe mine! Prostuţa de Anne! Deci asta e!

Pupici,

Mama

Sursa: www.lettersofnote.combooks.google

Foto homepage: evaleenage /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri