20 Septembrie 2016 publicat în Cultura 8 share-uri

"Prietenia constituie unul dintre cele mai serioase motive pentru a iubi viata.", scria Mircea Eliade, iar cuvintele sale devin astfel un semnal de alarma pentru a privi cu mai multa asumare asupra unuia dintre cele mai pretioase lucruri care ni se intampla in viata.

Mircea Eliade (9 martie 1907 - 22 aprilie 1986) istoric al religiilor, fenomenolog al religiilor, autor de romane, nuvele si povestiri. Eliade a fost unul dintre cei mai influenti istorici ai religiilor in secolul 20 si unul dintre cei mai importanti interpreti ai religiilor si miturilor, scrie Enciclopedia Britannica.

Pe langa cunoasterea vasta pe care Eliade a lasat-o mostenire intregii lumi, de la Eliade putem sa retinem si cea mai frumoasa perspectiva asupra prieteniei:

Foto - pagina de Facebook - Mircea Eliade

1. Nimic nu da mai mult decat sinceritatea acea certitudine ca suntem inconjurati de prieteni, de oameni care ne iubesc; ca nu suntem singuri. De aceea, in ceasurile de mare singuratate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, se cauta unul pe altul; tocmai pentru a anula acel inspaimantator sentiment al solitudinii, al izolarii definitive. Este si sinceritatea un aspect al instinctului de conservare. De fapt, sinceritatea participa la acea complicata clasa de sentimente si orgoliu ce se numeste prietenie si care, trebuie sa recunoastem, constituie unul dintre cele mai serioase motive de a iubi viata.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională Vouchere noi pentru români. Cui va acorda Comisia Europeană 4.000 de lei, în a doua jumătate a anului Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

2. O prietenie nu se verifica in asa numitele "ceasuri-grele" ale vietii. O prietenie se verifica numai prin capacitatea de libertate pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta un prieten in nevoie, a-l incalzi cu mangaierile tale, a-l incuraja cu "sinceritatile" tale nu inseamna nimic. Altele sunt adevaratele probe ale prieteniei: a nu-i incalca libertatea, a nu-l judeca prin punctul tau de vedere (care poate fi real si justificabil, dar care poate nu corespunde experientei destinului celuilalt), a nu-l pretui prin ceea ce iti convine sau te amuza pe tine, ci pentru ceea ce este pentru el insusi, prin ceea ce trebuie el sa realizeze ca sa ajunga un om, iar nu un simplu manechin.

3. Nu uitati ca intr-o prietenie nu conteaza numai ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ni-e sete de MULT, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam pe cat ar trebui, dar si luam cu mult mai putin decat ni se ofera...

Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli

4. Si prieteniile isi au viata lor. Dureaza atat timp cat sunt necesare cresterii a doua suflete. Vine un timp cand prietenia unui anumit om e o povara; nu-ti mai spune nimic si nu-i mai spui nimic. Osmoza dintre sufletele voastre s-a sfarsit. Sunteti acum unul fata de altul, doua organisme complet inchise. Trebuie sa cauti alte organisme, alte suflete carora sa va puteti deschide, pentru a primi sau a da bucurii, dureri, experiente de tot felul.

5. O prietenie care dureaza o viata intreaga este, pentru mine, un miracol. Poate sa fie o simpla obisnuinta si atunci e trista si neinteresanta. Dar poate sa fie si o ”casatorie spirituala”, un miracol propriu zis. Unirea sufleteasca s-a facut, atunci, peste granitele omenescului.

 Iti mai recomandam si: Cuvinte cu talc: CITATE pentru SUFLET

Haruki Murakami: Colectie de citate din romanele lui Murakami care sa iti ghideze viata spre absolut

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri